Eleccions municipals: Què proposen els partits sobre convivència i seguretat?

Els partits que es presenten a les eleccions municipals de Mataró responen sobre els temes que preocupen a la ciutadania (2 de 4)

  • Redacció // Fotos: arxiu
  • Dijous, 02 Maig 2019 11:48

Ciutat 2017/2019, què proposen?

La setmana passada, iniciàvem un reportatge especial que durarà tot el mes. En la primera edició, vam preguntar als partits polítics candidats a les eleccions municipals qüestions concretes relacionades amb l'urbanisme: els plans per al Mataró Parc i la zona nord, què proposen per revitalitzar el centre i quines actuacions tenen previstes pel que fa a la mobilitat.


Aquesta vegada, intentem ordenar les idees sobre una de les majors preocupacions de la ciutadania: la convivència i la seguretat. Ja sembla normal que cada setmana arribi alguna notícia relacionada amb el tema, i reclamar mesures per combatre la delinqüència i millorar la seguretat està a l'ordre del dia, tal com va fer no fa gaire l'Associació de Veïns de Rocafonda manifestant-se pels carrers de Mataró.

La quantitat de places vacants en el cos policial, la inseguretat dels mataronins enfront d'accions de furt o robatoris al carrer i les múltiples demandes relacionades amb les ocupacions il·legals d’habitatges, sobretot als barris de Rocafonda i Cerdanyola, són els temes en què ens centrem aquesta setmana.

Els partits responen...

Quines inversions s’haurien de fer als barris (especialment a Rocafonda i Cerdanyola)?

Ciutat 2017/2019, què proposen?

PSC: "Reclamarem a la Generalitat una nova Llei de Barris, amb inversions, nous plans integrals, ajuts a la rehabilitació d’edificis i millores als espais públics. A Cerdanyola proposem un nou poliesportiu, rehabilitar la torre de Can Palauet i el parc de la ronda Bellavista. A Rocafonda, ampliar el CAP i nou espai jove."

Junts per Mataró: "Faríem una taula d’impuls comunitari que treballi coordinada i operativa amb Serveis Socials, Justícia Juvenil, Educació, policia local i Mossos i CAP. Seguiment professional amb centres educatius dels joves que comencin a delinquir i rehabilitació de pisos i evitar la fugida de gent gran."

ERC: "Designarem un coordinador per lluitar contra pobresa, la desigualtat i la igualtat d’oportunitats. Treballarem al carrer amb educadors i agents cívics, i invertirem en patis oberts, la cultura i la lluita contra la segregació escolar. Farem d'interlocutor amb CAP, escoles, entitats, associacions de veïns i comercials."

Volem Mataró-Alternativa: "Una policia de proximitat, cobrir les jubilacions, instaurar el model Proxpol, agents cívics i guardes rurals coordinats amb Mossos per garantir la seguretat i evitar robatoris. Posar educadors de carrer i obrir espais als joves. Fer una política comunitària i de prevenció."

Ciutadans: "En aquests barris calen inversions per augmentar la seguretat a curt termini, com poden ser sistemes de videovigilància en punts conflictius i més il·luminació. No obstant això, calen polítiques socials per a la millora a mitjà termini i l'educació, l'esport i la cultura poden ser-ne el fil conductor."

PP:" Incrementar els treballadors socials, mantenir les ajudes per mantenir blocs de pisos, obligar propietaris de solars i finques buides a mantenir-los en bon estat. A tot Mataró, incrementar el servei de neteja i recollida de residus per millorar la qualitat de l’espai públic i inversions en urbanisme segur."

Cup:"Comprar pisos per a lloguer social a  tota la ciutat, dinamitzar la cultura i comerç als barris i promoure el consum de proximitat amb una moneda local. A Cerdanyola, cal un pla d’usos de la torre de Can Palauet. Al carrer Gibraltar, cal un centre social que doni cabuda a totes les entitats del barri de Rocafonda."

Vox: "S'ha d'aplicar la llei, posar la ciutat en ordre i tenir mà ferma. Donar suport a la policia amb eines i suport institucional per treballar amb seguretat. Molts problemes de convivència provenen d'una immigració il·legal que l'Ajuntament ha ajudat a assentar-se en no comunicar el padró d'habitants a la PN."

En Comú Podem: "Les prioritàries són les socials. Des d’una mirada de ciutat, tot allò que es faci per garantir els drets de ciutadania i disminueixi les desigualtats. També ho són les inversions urbanístiques i de manteniment dels habitatges per a la millora dels barris."

Primàries Mataró: "Escoltarem les necessitats i inquietuds del teixit associatiu i dels representants veïnals de tots els barris, per apoderar-los a través de les eines de democràcia directa de què disposem, perquè ells coneixen bé els problemes i tenen propostes de millora. A partir d’aquí, buscarem com fer-les efectives."

Farien algun canvi en el model policial?

Ciutat 2017/2019, què proposen?

PSC: "Volem més policies al carrer. Incorporarem 19 noves places de Policia Local i cobrirem les vacants. Instal·larem càmeres en zones d’oci nocturn i amb riscos per a la seguretat. Treballarem més la funció preventiva i comunitària. Demanarem més Mossos d’Esquadra i millorarem l’enllumenat públic."

Junts per Mataró: "Volem combatre la delinqüència i l’incivisme i acostar la policia al ciutadà. Crearem la figura del gerent de seguretat, ampliarem el nombre d’agents i els adaptarem als reptes de la ciutat, millorarem vehicles, instal·lacions i material i implantarem un sistema Proxpol (brigades informació)."

ERC: "Retornar a la prevenció. Potenciar la policia de barri i patrulles conjuntes, per conèixer què passa al carrer i coordinar-ho amb estratègies municipals i serveis públics (escoles, CAP, llicències d'obres, etc.). Cobrir al més aviat possible les vacants del cos de policia perquè estiguin al carrer."

Volem Mataró-Alternativa:  [El grup municipal dona la pregunta per resposta].

Ciutadans:  "Malgrat que és competència de la Generalitat, incrementar efectius, sobretot en patrulles nocturnes, incorporar agents cívics per alliberar la policia de tasques auxiliars i optimitzar els recursos actuals. Implantar el pla de policies de barri i incrementar la col·laboració entre cossos per ser més efectius."

PP: "Exigir una plantilla de Mossos d'acord amb la població, instal·lar càmeres de vigilància, crear agents cívics de suport a la Policia Local (sorolls nocturns, excrements de gossos, etc.) i ampliar la Policia Local a 200 efectius. Hem impulsat un enduriment del Codi Penal per multireincidents que portarem al Congrés."

Cup: "Cal implantar un model policial de proximitat i més recursos per a la mediació comunitària. La inseguretat no és un mer problema policial; exigim més inversió als barris i reconèixer drets bàsics com l’empadronament per a persones sense domicili fix i dret a vot per a tothom que resideixi a Mataró."

Vox: "Reordenar els serveis i crear una unitat antiavalots polivalent que pugui fer tasques també de seguretat ciutadana seran algunes de les qüestions que posarem sobre la taula. També reforçarem, sobretot a l'estiu i caps de setmana, les patrulles a les nits i una actuació més proactiva als nuclis de conflicte."

En Comú Podem: "Reforçar l’estructura de la policia de barri i de proximitat. Millorar la formació i capacitació, especialment aquelles per fer front als nous reptes en temes de seguretat i convivència. Crear una unitat especialitzada en resolució de conflictes."

Primàries Mataró: "Augmentar la presència d’agents al carrer no es tradueix, necessàriament, en més seguretat. Caldria implicar tots els col·lectius de la ciutat per decidir el model policial que volem, tenint en compte els experts en la matèria i els diferents col·lectius que en poden estar afectats."

Com tractaran problemàtiques com les ocupacions i el tràfic de drogues?

Ciutat 2017/2019, què proposen?

PSC:   "Amb actuació policial i polítiques socials."

Junts per Mataró: "Les ocupacions, amb agilitat i eficàcia per recuperar els habitatges i fent compatible el dret d'habitatge amb la convivència i el respecte a la llei. El tràfic, amb educadors i orientadors de carrer. I amb un pla d'acció que inclogui la prevenció i tractament."

ERC: "Cal combatre amb contundència les màfies organitzades, i farem programes de formació i reinserció. Les ocupacions són en part conseqüència de l'emergència habitacional i cal una bona gestió per a les famílies que ho necessiten. Pressionarem els grans propietaris amb pisos buits que no col·laborin."

Volem Mataró-Alternativa: "S’ha de coordinar la prevenció amb educació i més creació d'ocupació, a part de totes les mesures ja esmentades."

Ciutadans: "El problema de fons és la degradació econòmica de la ciutat. En ocupació, distingirem els casos per necessitats reals als quals cal una resposta social (ocupar no és la solució), i els que són amb finalitats delictives, associades moltes vegades amb el tràfic. Aplicarem tolerància zero amb delinqüents."

PP:  "Ampliarem el nombre d'agents dedicat a combatre les ocupacions, donarem assessorament jurídic als propietaris afectats, impulsarem una estratègia local contra l’incivisme i el vandalisme i crearem l’app Mataró Segura perquè els ciutadans puguin denunciar al moment qualsevol delicte o falta."

Cup: "Les ocupacions són fruit de l’emergència habitacional; calen pisos de lloguer social. No compartim criminalitzar tothom que ocupa pisos (la majoria són de bancs i fons voltor). Cal mediació, reforçar les entitats veïnals i complicitat amb locals d’oci. També, exigir acció judicial i policial efectiva contra les màfies."

Vox: "Amb la contundència que cap govern ha volgut fer-ho. Tolerància zero contra les ocupacions i el tràfic de drogues independentment del volum que sigui. El tema de les ocupacions és un problema creixent i necessita una actuació municipal contundent i no el bonisme habitual."

En Comú Podem: "Són qüestions diferents, que no es poden vincular de manera genèrica. Les ocupacions derivades de les necessitats d’habitatge de les persones calen ser tractades de manera social, garantint que no hi hagi gent sense casa i cases sense gent. Pel que fa al tràfic de drogues, és una qüestió estrictament policial."

Primàries Mataró: "Implicant els col·lectius afectats, juntament amb els professionals del sector. Sense deixar de banda la importància del paper dels educadors socials de carrer, que podeu consultar a la pàgina web de Primàries Mataró."