Eleccions municipals: Què proposen els partits sobre urbanisme?

Els partits que es presenten a les eleccions municipals de Mataró responen sobre els temes que preocupen a la ciutadania (1 de 4)

  • Redacció // Foto: arxiu
  • Dijous, 25 abril 2019 11:27

Ciutat 2017/2019, la riera 48-maqueta mataro parc

Al mes de maig, els mataronins estan cridats a les urnes per escollir qui representarà la ciutat durant la pròxima legislatura. Amb les eleccions municipals a tocar, hem volgut conèixer què opinen els grups polítics que es presenten candidats sobre quatre grans temes que preocupen la població mataronina: l'urbanisme, la convivència i la seguretat, l'habitatge i els serveis públics, i l'economia i la promoció de ciutat, amb aquest mateix ordre.


Per fer-ho, els hem formulat tres preguntes concretes sobre cada punt. En aquest cas, posem sobre la taula les idees que tenen sobre els plans per al Mataró Parc, la revitalització del centre de la ciutat i la mobilitat, ja que les propostes sobre aquesta última afecten directament l'estructura urbana de Mataró.

Així doncs, iniciem el primer dels quatre reportatges, que comencen avui i acabaran el divendres 17 de maig, en què exposarem les respostes facilitades pels grups en un intent d'ordenar el bombardeig constant d'informació al qual estem sotmesos, a través dels canals oficials i les xarxes socials, sobre les propostes i voluntats dels partits polítics.

Els partits responen...

Estan a favor o en contra dels plans per al Mataró Parc i la zona nord?

Ciutat 2017/2019, eleccions

PSC:  "A favor. Cal refer el planejament de la zona nord per tenir més zones verdes i més bones connexions. Nosaltres estem clarament pel sí a l’ampliació de Mataró Parc amb una oferta complementària a la del comerç urbà. L’ampliació implicarà més llocs de treball per a la ciutat. "

Junts per Mataró:  "Som favorables a tota iniciativa que generi riquesa i ocupació. Tanmateix, la nostra prioritat és la recuperació dels seus eixos comercials. Acceptarem una ampliació del Mataró Parc en el moment que es pugui executar un pla específic per millorar el comerç local i recuperar el sector."

ERC: "Potser ens hem de preguntar quin tipus de ciutat volem, o si ens agrada veure la progressiva regressió de l’activitat comercial. El comerç de proximitat és convivència, seguretat i dinamisme urbà. Volem parlar primer de com reforcem el comerç urbà, de com el fem més competitiu."

Volem Mataró-Alternativa:  "No coneixem el projecte, per tant, no tenim prou informació per posicionar-nos clarament. En aquest sentit, denunciem l’opacitat de David Bote i el seu govern sobre el tema. Podem dir que no és el model que defensem, sinó que apostem pel comerç de proximitat."

Ciutadans: "Hi estem a favor; crea llocs de treball i activitat econòmica, és un actiu de la ciutat i hem de vetllar perquè funcioni, però cal rigorositat en el desenvolupament. Creiem que la zona nord, amb l’hospital, equipaments esportius i zones verdes, és molt atractiva per a activitats relacionades amb la salut."

PP: "L’ampliació es farà i cal intentar que els beneficis econòmics es destinin a potenciar el comerç tradicional del centre i els eixos comercials dels barris. Volem evitar que els que poden instal·lar-se al Mataró Parc marxin fora del terme municipal i en surtin perjudicats tant el comerç tradicional com Mataró."

Cup: "Les grans superfícies perifèriques són negatives en mobilitat, desertització urbana i precarietat laboral. El comerç de proximitat dona vida als carrers. Cal una planificació transversal i intermunicipal que pensi en urbanisme, mobilitat, oferta cultural, patrimoni arquitectònic, drets laborals i responsabilitat social."

Vox: "Quan aquests plans estiguin definits podrem pronunciar-nos definitivament. Volem veure la proposta definitiva."

En comú podem:  "En desacord. No s'han de modificar plans urbanístics i cedir als interessos de grups econòmics. Decisions així no es poden utilitzar electoralment, s’han de fer amb transparència, un consens màxim i tenir en compte l’impacte en mobilitat i el comerç local i la generació d’ocupació global."

Primàries: "Estem en contra d’un model d’urbanisme que no potenciï la transparència i la participació ciutadana. Som partidaris d’oferir una informació contrastada perquè els nostres electors, com a ciutadans amb criteri propi, decideixin quin model de ciutat i de consum volen."

Quin és el seu pla per revitalitzar el centre?

Ciutat 2017/2019, eleccions

PSC:  "Executarem els projectes de Pla d’Impuls del Centre. Dotarem d'un equipament singular l’illa de Can Cruzate, i acabarem les obres de la Presó i el Cafè Nou dins l’Eix Cultural de la Riera."

Junts per Mataró: "Aprofundir i treballar en el Pacte pel Comerç per reactivar les àrees comercials urbanes amb urgència, i licitació d’un operador privat del port, recuperació de les accions d’atracció local, facilitarem les botigues Pop Up, portarem referents comercials, replantejarem l’espai de Can Fàbregas."

ERC: "Impulsar la capitalitat econòmica, comercial i cultural. Crear una figura compartida (administració-sector) amb autoritat per dirigir el centre. Gestió coordinada de mobilitat, promoció, turisme, seguretat, aparcament, neteja, gastronomia, música en directe, esdeveniments… i estendre el model a tota la ciutat."

Volem Mataró-Alternativa:  "Obrir i promoure museus, cases natals i modernistes, apostar per fer microorganisme, millorar l’accés i potenciar el valor afegit i singular dels comerços, i donar-los suport en innovació tecnològica, formació i actualització, juntament amb les associacions de comerciants."

Ciutadans: "Mataró requereix la revitalització de la ciutat sencera. La degradació del centre té tres factors principals: el comerç electrònic, una mobilitat deficient i una estructura de lloguers que no s'adapta a la crisi. Apostem per millores en mobilitat que afavoreixin el comerç del centre."

PP: "Proposem tornar a cedir l’explotació del Pàrquing de les Tereses per tenir liquiditat i afrontar les reformes necessàries a la plaça, potenciar el comerç tradicional i la restauració. Pacificació real del trànsit a la Riera i apostar per Can Fàbregas i que això faci de palanca de transformació."

Cup: "Volem que els carrers siguin amables per als vianants, plens de vida social i cultural. Proposem una acció ciutadana conjunta per revalorar el patrimoni arquitectònic i facilitar l’impuls de la creació i espais singulars: tallers d’artesans, exposicions, llibreries i cafès culturals, comerç just, de qualitat i ecològic."

Vox: "S'han de buscar solucions en matèria d'aparcament i s'ha de fer molta feina urbanística en parcs, carrers i altres espais. Uns governs inactius durant dècades han provocat les conseqüències actuals."

En comú podem:  "Hem de tenir un centre comercial a cel obert agradable per passejar, avançar en el Pla d’Impuls del Centre, prioritzar els carrers de vianants, facilitar aparcament a les entrades i aconseguir projectes atractius. Apostar pel comerç i la restauració de qualitat i en facilita la implantació."

Primàries: "Abans, cal recordar que la política municipal està econòmicament condicionada per la mala gestió en casos com Can Fàbregas o la Torre Barceló. Escoltarem tothom que treballa i/o viu al centre. Per revitalitzar el centre, cal fer-lo atractiu, accessible i fomentar la participació ciutadana."

Tenen pensades actuacions pel que fa a la mobilitat?

Ciutat 2017/2019, eleccions

PSC: "Més Mataró Bus, ecològic, amb més freqüències i durant tots els dies de l’any. També crearem noves places d’aparcament públic i reduirem els cotxes abandonats al carrer.  Remodelarem l’estació de tren. I demanarem el canvi de zona tarifària i la millora de les connexions amb l’aeroport."

Junts per Mataró: "Creiem en una xarxa d'autobús equitativa, ràpida i fiable, que redueixi línies i millori l’accessibilitat. Plantegem traslladar la línia de tren a l’interior amb estació al Parc Central, intermodal i soterrada; definir una xarxa ciclista i fer transició cap als vehicles zero emissions."

ERC: "Regular els vehicles com patinets, apostar per la mobilitat sostenible, elèctrica, compartida i els punts de recàrrega. Crear més carrers de prioritat invertida, millorar la freqüència de busos, bus platja (estiu), bus nocturn (oci) i planificar una estació de busos. Millorar la mobilitat interurbana (Sabadell, UAB...)."

Volem Mataró-Alternativa: "Hem estat els impulsors en aquest mandat del Pla de Mobilitat, la revisió del contracte amb Mataró Bus i la seva concessió. Caldria municipalitzar el servei i crear una estació d’autobusos digna per una capital de comarca com és Mataró."

Ciutadans: "La connectivitat és una de les grans carències. És bàsic obrir-se al mar i portar el tren als centres d’activitat de la ciutat. Les nostres propostes són: incrementar la integració dels barris en la ciutat, incrementar l’activitat econòmica i potenciar la sostenibilitat."

PP: "Volem la segona estació de tren al nord per reduir desplaçaments interns. Ens oposem que la Generalitat implanti l’Eurovinyeta per allargar el peatge de la C-32 més enllà del 2021 (final de la concessió). Posar escales mecàniques o ascensors a Rocafonda/Vista Alegre i Rocablanca/la Llàntia, lligades al Mataró Bus."

Cup: "Pacificar el centre amb zones de vianants. Reduir el trànsit amb aparcaments, afavorir l’ús de cotxes compartits, millorar el Mataró Bus (velocitat, freqüències i bus nocturn) i el transport interurbà (projectar estació de busos per alliberar la plaça de les Tereses) i reclamar una zonificació tarifària justa."

Vox: "Mataró s'ha oblidat de reclamar la connexió ferroviària amb Granollers, vital per molts motius socials i econòmics, així com més estacions dins la ciutat. Vam ser la primera línia ferroviària des de Barcelona i ens hem quedat enrere. Aquest serà un eix primordial. També el tren pot connectar Mataró amb el mar."

En comú podem: "Estudiar la municipalització de Mataró Bus per millorar l’oferta i connexió actuals, generar una xarxa de carrils bici, pressionar perquè Mataró estigui dintre de la Zona 2 i ampliar l’oferta d’autobusos interurbans amb Barcelona i Bellaterra, que és una clara necessitat de la ciutat."

Primàries: "Farem una taula rodona perquè els electors facin propostes per un model sostenible, que potenciï la intermodalitat del transport públic i la gratuïtat de l'autobús urbà per a l'adult que porta infants a l'escolta. L'objectiu és millorar la qualitat de l'aire, l'accessibilitat i la circulació."