L'Ajuntament es queda sense Codi de Conducta i Bon Govern

Una comissió Municipal Informativa liderada per Esteve Martínez ha treballat per elaborar aquest codi però no s'ha portat a aprovació al Ple per la negativa dels grups municipals de Volem, la CUP, ERC i CiU

  • Laia Mulà / Daniel Ferrer
  • Divendres, 13 abril 2018 10:37

Ple municipal d'Abril

L'Ajuntament volia dotar-se d'un Codi de Conducta i Bon Govern i, per aconseguir-ho, va impulsar una Comissió Municipal Informativa Especial de Bon Govern Ètica i Transparència. Un cop elaborat el document, aquest es va aprovar per unanimitat a la Junta de Portaveus del passat 9 d'abril. Faltava, però, que s'aprovés al Ple Municipal del 12 d'abril però això no es va poder fer realitat perquè, davant la negativa de quatre grups municipals, van optar per retirar aquest punt de l'ordre del dia del Ple.

Concretament, van ser els grups municipals de CiU, ERC, la CUP i VoleMataró els que van manifestar la negativa davant aquest codi ètic per diverses raons.

Donar resposta als dilemes ètics

El Codi es proposava definir els valors ètics i principis de bon govern i ha de guiar i fomentar les bones pràctiques i bones conductes dels actors polítics i directius. S’emmarcava en la voluntat de fer de l’Ajuntament de Mataró una organització preocupada i preparada per donar resposta als dilemes ètics derivats de l’exercici del poder i al correcte compliment de les responsabilitats públiques. Els valors i normes de conducta estava previst que s'apliquessin als càrrecs electes, als càrrecs públics executius i al personal directiu. Durant l’acte que va tenir lloc a la Junta de Portaveus, el van signar l’alcalde, David Bote, i els regidors Núria Moreno, Juan Carlos Ferrando, José Manuel López, Mònica Lora i Esteve Martínez.

Els motius de la negativa

En primer lloc, CiU ha explicat que el Codi Ètic que es volia portar al Ple era un document d'intencions que caldria voler complir i que no creu que els seus promotors siguin "creïbles". Consideren que actualment el govern municipal i els grups que volien tirar el codi endavant, no compten amb "la dignitat democràtica ni l'autoritat moral per fer-ho complir" i anuncien que no volen ser còmplices "d'unes formacions que impedeixen els més mínims drets fonamentals.

El posicionament de la CUP és clar: "davant a repressió que exerceix l'estat contra el poble català, no donarem suport a cap iniciativa conjunta amb els partits que a nivell local justifiquen l'estat d'excepció resultant de l'article 155". Defensen que no es tracta d'una qüestió personal, sinó política.

En tercer lloc, des d'ERC-MES destaquen el bon treball d'aquesta comissió liderada per Esteve Martínez. No obstant això, la seva negativa es deu al fet que, davant l'intent del govern espanyol d'associar l'independentisme a la violència etarra, creuen necessari posicionar-se basant-se en "l'ètica democràtica". Consideren que hi ha una manca d'aquesta ètica fet que, per tant, els porta a refusar la signatura pública.

Per part de VoleMataró consideren que "som víctimes per part del govern estatal d'una campanya anticatalana" i informen que "el poble no callarà i els polítics amb ètica moral tampoc".

La resposta de Martínez

El cap d'aquesta comissió, el regidor d'ICV Esteve Martínez, va recordar que el Codi Ètic va ser aprovat per unanimitat en la comissió: "Tot respectant el posicionament d'aquests partits, nosaltres no el compartim", assegura.