Tornen a dur a Antifrau el sobrecost del Rengle

El Ple aprova demandar les adjudicatàries per pagaments injustificats

  • Redacció - ACN
  • Divendres, 23 Febrer 2018 10:47

Estafa de El Rengle

L'Ajuntament de Mataró tornarà a portar a l'Oficina Antifrau les presumptes irregularitats en la licitació, construcció i comercialització de l'edifici del Rengle, que es va fer entre els anys 2007 i 2011. L'obra, promoguda per l'empresa pública PUMSA, va acabar costant 26,3 milions, 8,2 més del que s'havia previst inicialment. Segons les conclusions de la comissió municipal dedicada a analitzar què va passar, hi hauria 1,7 milions de l'obra que no es van justificar i que la direcció de l'obra, malgrat tot, va autoritzar. L'Ajuntament portarà aquestes conclusions a Antifrau malgrat el cas dels sobrecostos del Rengle ja van ser investigats i arxivats per Fiscalia l'any 2016. 

També es presentarà una demanda judicial contra les empreses adjudicatàries, tant contra GPO, encarregada de la direcció de l'obra, com contra FCC, empresa constructora, per reclamar el rescabalament de les despeses injustificades.

Ciutat 2013, Ciutat 2013, ñRengle

La cronologia

L'edifici d'oficines i comercial del Rengle es va pressupostar per 18,1 milions, però el cost final va ascendir fins a 26,3 milions, un 42% més. A més, el projecte va patir múltiples entrebancs que han acabat provocant un endeutament municipal que, si no hi ha cap més canvi, s'acabarà de pagar l'any vinent.

El precedent
El cas va arribar a l'Oficina Antifrau l'any 2012 i, després de més de dos anys d'investigació, es va elevar Fiscalia en detectar-s'hi diverses irregularitats en la contractació i execució de l'obra. La investigació del fiscal, però, va acabar resolent que no hi va haver cap actuació delictiva en el cas del Rengle.

Tot i això, l'Ajuntament no ha deixat d'intentar aclarir què va passar i durant el darrer any una comissió municipal n'ha fet un nou anàlisi, que resol que la gestió del projecte no va ser prou acurada i rigorosa i va estar farcida d'errors. Tot i que molts extrems no s'han pogut demostrar sí que alguns partits asseguren que es mantenen moltes sospites.

Ple d'octubre

Coincidència amb eleccions
El president de la comissió i portaveu del PP, José Manuel López, recorda que l'inici d'obra i la seva inauguració "són coincidents amb períodes electorals" i ressalta que els problemes van arribar amb el canvi de l'empresa encarregada de la direcció de l'obra, quan es van començar a pagar factures sense justificar.

A banda d'haver acordat tornar a dur el cas davant d'Antifrau, la comissió s'ha compromès a treballar per "millorar i incrementar els mecanismes de control i de fiscalització interns de l'Ajuntament i de les empreses municipals" perquè una situació com aquesta no es repeteixi. En paral·lel, l'Ajuntament ha tirat endavant una demanda contra GPO i FCC per reclamar els 1,7 milions de factures sense justificar.