Mataró vol una escola municipal del mar

El Ple Municipal de febrer va aprovar per unanimitat la proposta de resolució de la CUP, la qual va incorporar esmenes de CiU

Port Mataró

En el darrer Ple Municipal, celebrat el dia 8 de febrer, els regidors van aprovar per unanimitat la proposta de resolució presentada per la CUP que demana la creació d’una escola municipal del mar. Amb això es proposen que la ciutadania visqui de cara al mar, educar la societat en qüestions relacionades amb el mar i, per últim, promoure un comportament responsable davant un front litoral amb un alt valor paisatgístic com és el del Maresme. La proposta va incorporar, a més, les esmenes del grup municipal de CiU.

Els propòsits

Des de la CUP, els impulsors de la proposta, van destacar que les actuacions de sensibilització i el coneixement del medi natural marí es podrien reforçar amb la creació d’una aula o escola municipal del mar. La idea és que aquesta esdevingués un centre divulgatiu obert a escoles, instituts i al públic en general, el qual serviria per donar a conèixer temes d’interès general com la biodiversitat marina, els oceans i la salut humana, els residus i la brossa marina i molt més. El projecte també podria tenir com a objectiu el manteniment i la divulgació de la memòria històrica de Mataró com a ciutat amb tradició marinera.

Com sera l’escola de mar

Per fer realitat la creació de l’escola municipal del mar, és necessari que l’Ajuntament hi destini recursos econòmics per desenvolupar un projecte divulgatiu i didàctic, disposar d’un espai i d’un educador. La proposta contempla que aquesta s’ubiqui en algun dels locals del Port de Mataró, fet que simplificaria la seva creació.

Amb l’aprovació de la proposta, l’Ajuntament de Mataró es proposa estudiar, en el marc del Pla Estratègic del Port, les necessitats, la viabilitat econòmica i la possible demanda de places d’una futura escola municipal del mar. L’Ajuntament també farà una proposta d’espais en locals del Port de Mataró per a la ubicació i instal·lació de l’escola municipal del mar i explorarà les possibles vies de col·laboració amb les confraries de pescadors, universitats i entitats naturalistes i de l’àmbit de la nàutica per a fer del projecte de l’escola municipal del mar un projecte el més ampli possible. El resultat de tots aquests passos està previst que es presenti en un termini màxim de 6 mesos i sempre abans de l’estiu.