Mor Antoni Subirà, exconseller d'Indústria i fundador de CDC

Va ser diputat de CiU al parlament durant les primeres quatre legislatures

  • Redacció - ACN
  • Dilluns, 08 Gener 2018 10:39

Antoni Subirà

L'exconseller d'Indústria i fundador de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), Antoni Subirà, ha mort aquest diumenge als 77 anys, segons ha informat el PDeCAT de Mataró. Subirà, juntament amb Miquel Roca i Junyent, Antón Canyelles i Jordi Pujol, va ser un dels ideòlegs de CDC en la clandestinitat. Un cop instaurada la democràcia, va ser diputat per CiU al Parlament durant les quatre primeres legislatures i portaveu del grup parlamentari entre el 1982 i el 1989. Aquell mateix any va ser nomenat conseller d'Indústria i Energia (reconvertit el 1996 en departament d'Indústria, Comerç i Turisme), càrrec que exercí fins al 2002. Des d'on va impulsar la internacionalització del sistema productiu català i també nombroses infraestructures tecnològiques avançades de servei als diferents sectors.

Subirà va néixer a Mataró el 1940 i era fill d'una família d'industrials. El 1962 es va doctorar en Enginyeria Industrial a la Universitat Politècnica de Catalunya i va obtenir el títol de màster en ciències al Massachussetts Institute of Technology de Cambridge el 1965, any en què s'incorporà a l'Institut d'Estudis Superiors de l'Empresa (IESE). Entre el 1079 i el 1988 va ser president del consell d'administració del diari 'Avui'.

Després de l'etapa com a polític es reincorporà a l'IESE. El 2003 va ser condecorat amb l'Orde del Sol Naixent amb Raigs d'Or i Insígnia de Coll del Japó. Des del 2010 era membre del Patronat de la Fundació Enciclopèdia Catalana, i el gener del 2016 va ser nomenat president de la Fundació Enciclopèdia Catalana, substituint Jordi Porta. Aquell mateix any també va assumir la presidència del consell d'administració del grup d'empreses, encapçalat per Enciclopèdia Catalana, i del qual depenen la comercialitzadora DIGEC, l'editorial La Galera, les participacions a Edicions 62 i la distribuïdora Àgora.

Reaccions de condol

A través de Twitter, el número 4 de Junts per Catalunya, Jordi Turull, s'ha mostrat "colpit" per la mort d'Antoni Subirà, i l'ha definit com "una gran persona i un gran patriota". També a través de les xarxes socials, el president destituït Carles Puigdemont ha assegurat que "li devem moltes coses, especialment el paper internacional exitós de Catalunya en política de clústers". 

Per la seva banda, el conseller destituït Josep Rull l'ha definit com un "patriota, honest i compromès" i ha assegurat que va ser "una persona clau per entendre l'agenda modernitzadora d'aquest país". També s'ha mostrat trista per aquesta pèrdua la coordinadora general del PDeCAT, Marta Pascal, que ha afirmat que "ningú com ell va saber interpretar la força de la indústria catalana, la competitivitat del nostre teixit econòmic i la necessitat que la Catalunya industrial es fes un lloc al món".