A escollir Parlament entre setmana

86.793 mataronins estan cridats a les urnes dijous en una atípica jornada electoral marcada pel '155' i la polarització

  • Cugat Comas // Fotos: arxiu
  • Dimecres, 20 Desembre 2017 00:00

Ciutat 2017, eleccions votar

No són unes altres eleccions al Parlament, sense més, perquè arriben farcides de condicionants i característiques atípiques. Un total de 86.793 mataronins estan cridats dijous a les urnes per escollir nou Parlament de Catalunya. Ho faran enmig de pronòstics d'alta participació i amb la gran novetat de votar-se entre setmana, fet que provoca alteracions en els diferents centres de votació: no hi haurà classes, diferents equipaments no oferiran el seu servei i, amb dret a llei, els treballadors tenen fins a quatre hores d'exempció laboral –a comunicar amb l'empresa– per exercir el seu dret al sufragi.

Si s'hi suma que la convocatòria forma part del paquet de mesures del desenvolupament de l'article 155 dictat pel govern espanyol, que després de l'1 d'octubre la polarització social a Catalunya és clara o que es mantenen presos o fora del país diferents candidats a les mateixes, l'afirmació inicial esdevé evidència: no són unes eleccions al Parlament més.

El dispositiu municipal per la votació és similar al de les darreres eleccions, amb els 33 col·legis habituals i 716 meses electorals. Saber com casarà l'activitat habitual dels diumenges electorals amb una jornada laboral i prenadalenca és una de les incògnites.

Els serveis d'acompanyament, informació electoral i atenció ciutadana es mantenen, però  queden afectats els diferents serveis municipals ubicats en punts de votació. Per exemple, als casals de gent gran: el del Pla d'en Boet no és compatible amb acollir un dels col·legis amb més votants de la ciutat mentre el del Parc Central només oferirà servei de menjador.

Ciutat 2017, eleccions votarLes quatre hores de permís
Dia obligadament festiu a escala educativa, els treballadors tenen dret a quatre hores de permís per exercir el seu dret a vot. Ara bé, la determinació del moment d’utilització de les hores concedides per a la votació és potestat de l’empresari, i aquest té dret a sol·licitar al treballador l’exhibició del justificant acreditatiu d’haver votat, que ha de ser expedit per la mesa electoral corresponent. Aquest nou requisit, de demandar el justificant, pot allargar l'acte de votació.