“Si algun polític pensa que podrà dir-li als ciutadans que no poden votar està equivocat”

Entrevistem Jordi Cuixart, que serà aquest dissabte a Mataró presentant la campanya per l'1-0

  • Laia Mulà // Foto: cedida
  • Dijous, 31 Agost 2017 11:40

Ciutat 2017, jordi CuixartJordi Cuixart és president d'Òmnium Cultural des del 2015, el qual participarà en un acte demà 2 de setembre a la Plaça de Rocafonda sobre el referèndum i la democràcia al costat de la resta de partits i plataformes partidàries de l'1-O.


Sereu a Mataró per a l'acte titulat 'Referèndum és democràcia'. Quina és la voluntat d'aquest?

L'acte neix en el marc d'anar explicant el Referèndum no en l'àmbit organitzatiu, sinó entès com una lluita compartida. L'organització va a càrrec del PDeCat, la CUP, ERC, Volem Mataró, Òmnium i ANC, amb la col·laboració de l'Associació de Veïns de Rocafonda.

Tindrà lloc a la plaça de Rocafonda a les 19.30 h del vespre. Per què l'elecció d'aquest barri mataroní?

El nostre objectiu amb actes com aquest que fem arreu del territori és no deixar-nos a ningú pel camí. Tenim clar que té el mateix sentit parlar de Referèndum a tot arreu. També cal tenir en compte que Rocafonda és un barri molt poblat i això ens facilita arribar a més gent. A més, ja havíem col·laborat amb l'Associació de Veïns del barri en la campanya de Lluites Compartides i la idea de fer aquest acte va ser seva.

Qui participarà de 'Referèndum és democràcia' i en què consistirà?

Es tracta d'una taula rodona que comptarà amb intervencions breus d'Antonio Baños, Dolors Bassa, Montserrat Candini, David Fernàndez, Joan Giner, Jordi Sanchez i jo mateix. No parlarem del Sí, sinó de la necessitat de defensar la democràcia. No es tracta d'un acte dins la campanya del Sí, sinó de defensar la democràcia tant pels que volen votar Sí, com els que volen votar que No. Dediquem tots els esforços a denunciar la demofòbia de l'estat espanyol.

Un dubte generalitzat és com s'organitzarà el Referèndum de l'1 d'octubre davant les traves de l'Estat Espanyol. En sabeu alguna cosa?

Des d'Òmnium no organitzem el Referèndum, sinó que ens cenyim al que diu la Generalitat i ens neguem a qüestionar els passos que està fent. Ens sentim corresponsables que el Referèndum sigui vinculant però la logística no és cosa nostra.
El dret a vot va ser una lluita del segle XIX, una conquesta del segle XX i ara, al segle XXI, ens el qüestionen. Fins ara l'Estat només ha fet amenaces però, ¿què pensen fer a l'Europa del segle XXI?

Davant algunes declaracions de David Bote en les que va afirmar que no cedirà espais pel Referèndum, què diries als mataronins?

El dia 1 d'octubre els ciutadans de Mataró també podran votar en ple dret com qualsevol català. Si algun polític municipal pensa que podrà dir-li als seus ciutadans que no poden votar, li diria que està equivocat. Els mataronins voldran i podran votar com tothom.