Un 1 per cent del pressupost per comprar pisos buits i posar-los a lloguer social

ICV-EUiA i la CUP demanen a l’Ajuntament adquirir 40 habitatges l’any

  • Redacció
  • Dilluns, 02 Febrer 2015 11:47

ICV i CUP

A Mataró hi ha molts pisos buits i molta gent amb problemes socioeconòmics per accedir a un habitatge. Partint d’aquesta premissa i fent-se ressò d’una demanda ja feta pública per entitats com la PAH els dos grups municipals d’ICV-EUiA i la CUP fan pinya en una proposta de resolució que demana que l’Ajuntament destini un 1 per cent del seu pressupost a la compra de pisos vells a un cost baix amb l'objectiu de rehabilitar-los i destinar-los al lloguer social. Les dues formacions volen posar el focus en els barris amb més problemes socioeconòmics i, de retruc, reactivar l'ocupació en el sector de la construcció a través de la rehabilitació.

La proposta fixa destinar-hi un 1 per cent del pressupost municipal -aproximadament 1,3 milions- per a l'adquisició d'uns 40 habitatges a un preu màxim de 35.000 euros per pis.

Tot i això, adverteixen que la proposta és flexible i s'ofereixen a la resta de grups per acabar de definir-la. Falta veure si la resta de grups ofereixen a la proposta els vots necessaris per prosperar. ICV-EUiA i la CUP veuen la mesura com un gra de sorra més en la lluita contra la pobresa i la situació econòmica de moltes famílies que, com a conseqüència de la crisi, no poden pagar la hipoteca de casa seva o, fins i tot, el lloguer. "És una mesura per pal·liar aquesta amenaça de persones desnonades", apunta el portaveu ecosocialista, Esteve Martínez. Pel líder la CUP, Xavier Safont-Tria, aquesta pot esdevenir una eina "molt potent" perquè l'Ajuntament abordi les necessitats socials que reclama la ciutadania.

Els bancs no n’ofereixen
La proposta conjunta d’Iniciativa i la CUP s’entén pel funcionament lent i poc reeixit de la cessió de pisos buits per part dels bancs a l’Ajuntament, en el marc de les propostes que es treballen a la comissió anti-desnonaments de la ciutat. Els bancs, expliquen, no estan facilitant el lloguer d’uns 400 pisos en propietat a Mataró i de retruc d’aquesta situació l’habitatge social que té l'Ajuntament està saturat. Tots dos partits pensen a penalitzar mitjançant un augment de l’IBI la tinença de pisos buits i veuen les negociacions amb les entitats de crèdit per a la cessió dels habitatges com un simple "gest estètic".