“Aprovaríem els pressupostos per responsabilitat amb la ciutat”

Joan Antoni Baron, líder del PSC, justifica les inversions durant el seu govern i reclama seriositat a CiU.

  • Mireia Biel / Foto: Arxiu
  • Dijous, 10 Octubre 2013 00:00

Ciutat 2013, joan antoni baron


 

Joan Antoni Baron, líder del PSC i cap de l’oposició a l’Ajuntament, dóna i demana explicacions. Per un costat, Baron justifica les inversions fetes a la ciutat durant el seu govern, encara que ara hagin generat un deute. Alhora, però, reclama seriositat i compromís al govern de Joan Mora. Baron li demana dades i explicacions perquè “si ens necessita per aprovar els pressupostos i evitar situacions complicades, no posarem pals a les rodes”. El líder socialista se sent enganyat i es mantindrà ferm: “ho volem tot per escrit”.  

Comencem pel principi. Quin procés va seguir el govern socialista en la planificació de l’edifici del Rengle?
L’edifici del Rengle es va plantejar primer com un edifici de caràcter industrial perquè aquella zona havia de ser un polígon. Però vam decidir que no volíem hipotecar de nou el front marítim amb un polígon. En l’àmbit del Rengle, vam crear una zona amb un 30 per cent de sostre residencial i un 70 per cent de sostre econòmic perquè creiem que el model de polígons industrials ja està superat en aquesta ciutat. Llavors, l’edifici va començar a transformar-se en un projecte d’espai de serveis.


El pressupost inicial per aquest edifici era de 18 milions d’euros. El cost final, però, és de 27 milions. Què encareix el projecte?
No podíem construir un edifici amb una arquitectura industrial clàssica i es va haver d’adaptar. Això va fer pujar el preu. A més a més, en el moment de la construcció, ens vam trobar amb problemes estructurals perquè a sota hi va aparèixer una barreja de residus, aigua – els nivells freàtics són molt alts – i brossa – és l’espai on es dipositava antigament. Aquestes condicions fan encarir molt el projecte. I per últim, la necessitat d’adaptar espais concrets per empreses que ho demanen expressament, malgrat que després no arriben a instal·lar-se a El Rengle.


Fomento de Construcciones y Contratas (FCC) és la constructora encarregada de construir l’edifici.
Sí. Oferta fer-ho mitjançant el mètode alemany, és a dir, cobrant al final amb interessos. Però això comporta un risc que ells assumeixen voluntàriament. D’una altra manera, en el moment en què haguessin deixat de cobrar, podrien haver aturat les obres. Vam anar tirant i ara volen cobrar. Doncs han d’entendre que, en aquest moment, és molt difícil i hauran d’esperar.
 

El Rengle havia de ser un centre de negocis. És proporcional la inversió amb l’acollida que té actualment?
Segurament no. Si estiguéssim en una altra conjuntura econòmica tindríem un ús molt més intens de l’edifici. La inversió la vam fer amb la finalitat de revifar l’economia de la ciutat, que està en crisi des del 2005 quan van desaparèixer els aranzels de la importació de tèxtil. Malauradament tot el recorregut que li teníem previst, no s’ha complert. L’edifici està fet i en el moment en què la situació econòmica canviï es podrà vendre i llogar.

Tant CiU com PSC tenen 8 regidors al consistori i amb aquest marge els socialistes podrien ser a l’alcaldia. L’Ajuntament està negociant el deute amb FCC. Com encarrilaríeu vosaltres les negociacions?
El primer que haguéssim fet és buscar un acord de govern estable per aquesta ciutat. Ells es van inventar el pacte de ciutat mentre signaven secretament amb el PP. Pel que fa al deute, intentaríem activar al màxim els actius de PUMSA i després, buscaríem un acord amb FCC, que és una empresa que té interès en la ciutat.


En cas que s’arribi a un acord amb FCC, l’Ajuntament haurà d’endeutar-se i per fer-ho necessita l’autorització de la Generalitat i els pressupostos vigents aprovats. Donaran suport als comptes que actualment estan prorrogats?
L’alcalde va dir al Tot Mataró que no calia aprovar els pressupostos. Ara sí? En què quedem? Si necessitem uns pressupostos per solucionar el problema del deute amb FCC, nosaltres li donarem suport. Si ens ensenyen un paper on quedi reflectit l’acord amb FCC, sí. Sobre la hipòtesi, no. Ara bé, l’alcalde haurà de donar explicacions als partits polítics i a la ciutadania. Cal que expliqui perquè ara són imprescindibles i, en canvi, els ha anat prorrogant.


Els aprovareu per responsabilitat?
Per responsabilitat amb la ciutat, no amb el fet. No volem deixar la ciutat a l’estacada. Som gent responsable i si aquesta fórmula ha de servir per solucionar un problema greu que té la ciutat, nosaltres hi donarem suport. De fet, el pressupost prorrogat el van aprovar amb nosaltres. Per responsabilitat amb la ciutat, el que sigui.


Sinó, alerten d’un possible concurs de creditors de PUMSA.
Sempre recorren a l’amenaça. El govern ens ha enganyat en diverses ocasions i nosaltres estem cansats. Tenim cultura de govern i creiem que es pot confiar en nosaltres perquè sabem com de difícil és governar. Que ens demanin per seure i negociarem.
Considereu que el govern de CiU utilitza aquest endeutament per atacar-vos?
Reconeixem que la situació és complexa perquè estem en crisi, perquè ens va enganxar enmig d’unes operacions importants i estratègiques. Però creiem que va ser una bona idea. Què hagués passat si no tinguéssim el TecnoCampus? Però ells han arribat a mig mandat i veuen que no han fet res. Quan estan en aquesta tessitura, tornen a treure els fantasmes del passat. Tornen a parlar del deute, de l’herència... molt bé, però, i què més? Alguna idea nova per revolucionar aquesta ciutat? Cap. Ja sabem que tot això és pura retòrica.