"No s'ha aixecat l’estora davant els escàndols econòmics de l’anterior govern"

Xavier Safont-Tria, regidor de la CUP, respon el qüestionari de l'equador de mandat

  • Redacció
  • Divendres, 14 Juny 2013 13:30

Ple de Juny, mig mandat

1. Quina nota posa al govern municipal en aquesta primera meitat de mandat. Per què?

Suspès per les polítiques neoliberals que impliquen retallades de serveis públics. Aprovat just en tarannà. Hem notat algun canvi. L’actual govern en minoria es veu forçat a escoltar i dialogar, però hi ha diferències insalvables perquè apliquen polítiques de dretes.

2. Mataró està millor o pitjor que fa dos anys. Què pot fer l’Ajuntament per millorar-ho?

Mataró està pitjor: més atur, continua augmentant el deute de l’Ajuntament amb els bancs, una cultura menystinguda, degradació dels serveis públics (MataróBus amb menys servei i els bitllets més cars, xantatge de FCC amb la recollida de brossa), escàndol econòmic al restaurant del Tecnocampus, intent de liquidació de l’Escola Municipal de Música, mala planificació escolar (tancament d’una línia a l’escola Coromines, incertesa a l’escola Angeleta Ferrer)…Cal fer una auditoria a PUMSA i a l’Ajuntament per aclarir quina part del deute bancari (prop de 30.000 euros diaris) és legítim i quina part han d’assumir les entitats bancàries com a risc (no s’hi valen els negocis on la banca sempre guanya). L’Ajuntament hauria de deixar de pagar deute bancari il·legítim, sinó estem condemnats a la ruïna econòmica. També s’hauran de reclamar responsabilitats als autors de la mala gestió. Proposem municipalitzar els serveis públics privatitzats per estalviar diners i  millorar-ne la qualitat.

3. Quin ha estat el major encert i quin el major error del govern municipal?

Encerts: l’acord per recuperar el pati del Cafè Nou per a la ciutat, diàleg per desencallar l’afer de Can Fàbregas on fins ara només hi havien guanyat 16 milions els oncles de l’anterior regidor d’Urbanisme, l’enderroc del nyap urbanístic del Club Nàutic, la sensibilitat manifestada (ja veurem si es fa realitat) amb l’ús de la bicicleta, la implantació de menjador ecològic i de proximitat a les escoles bressol (encara falta molt compromís), la unitat política contra l’estafa de les preferents...

Errors: el nou ROM que castra la participació ciutadana al Ple, el pacte secret amb el PP, no aixecar l’estora davant els escàndols econòmics i de malbaratament de diners públics heretats de l’anterior govern municipal, el “contracte (escombraria) Mataró” per a majors de 44 anys…

4. Quina ha de ser la prioritat pel que queda de mandat?

Impulsar la formació i l’autoocupació per prioritzar l’economia social (amb criteris laborals i mediambientals), l’economia cooperativista (davant el monopoli de les multinacionals) i una economia pública per reforçar la gestió directa d’uns serveis públics que exigim de qualitat (especialment l’educació i la sanitat).

Impulsar el procés cap a la independència, que ens ha de facilitar un canvi social, polític, cultural i econòmic per avançar cap a la llibertat i benestar de totes les persones sense discriminacions.

S’ha acabat la política urbanística hereva de l’especulació i la bombolla immobiliària. Ara cal planificar i rehabilitar per construir una ciutat més sostenible, equilibrada i amb els equipaments i serveis que mereixem els 124.000 mataronins i mataronines. S’ha de garantir que el tren orbital no passarà per les Cinc Sènies. Cal planificar un equipament polivalent on fer balls i concerts sota cobert. Cal millorar el transport públic, reinventar el Mataró Bus, una estació d’autobusos interurbans, implantar carrils bici…i tot això amb una participació ciutadana real i no “de fireta” com s’ha fet fins ara.