L’alguer de Mataró és l’aportació al Fòrum de les cultures 2004

La participació es centra en la divulgació i la promoció de praderia de posidònia oceànica

Les aigües que banyen les platges mataronines amaguen un alguer de l’espècie posidònia oceànica. Aquesta praderia d’algues és una de les millors conservades de tot el litoral català. Amb la intenció de divulgar i promocionar aquest alguer, la ciutat ha signat un conveni de participació amb l’organització del Fòrum de les Cultures 2004, que converteix Mataró en municipi col·laborador en la realització d’activitats. Aquestes s’enmarquen en l’eix del desenvolupament sostenible del Fòrum 2004.

La presentació de les activitats i de l’estat del l’alguer va córrer a càrrec de Marta Comerma, tècnica de patrimoni natural del Museu de Mataró. La tècnica va destacar la necessitat de difondre un alguer “que no és observable a simple vista pels habitants de la ciutat”, i que “molta gent ignora la seva existència”. També va assistir Conxita Montoro, com a representant de l’organització del Fòrum que es va limitar a explicar, un cop més, de què tracta aquest esdeveniment. A la vegada, va felicitar a la ciutat per la seva col·laboració, afirmant que els 130 convenis signats amb diverses ciutats catalanes superava, amb escreix, les previsions de la mateixa organització. Per últim va animar a oganitzadors a potenciar la consciència d’hàbits per millorar l’ús dels recursos del planeta.

Les activitats que es portaran a terme a Mataró són diverses. Una exposició itinerant per difondre els valors ambientals dels alguers de posidònia, com els treballs de conservació i estudi de l’alguer de Mataró. Una jornada de ponències sobre l’alguer, en motiu del Dia mundial del Medi Ambient. Xerrades informatives, durant el mes de maig, adreçades a centres educatius i entitats de la ciutat. Maletes pedagògiques, un seguit de material didàctic amb informació per a educadors. L’edició d’un DVD interactiu, amb el material de l’exposició en format virtual, de caràcter divulgatiu. I finalment una web temàtica, amb informació sobre l’alguer, les activitats entorn aquest i la resta de programació del Fòrum.

Les activitats de conservació i estudi de l’Alguer de Mataró estaven inclosos en el pressupost d’enguany, i figuraven en els objectius de l’agenda 21 de l’ajuntament, destinada al desenvolupament sostenible.