Segell de qualitat per la planta de Km 0

Una vintena de productors del Mercat de Flor i Planta ja s'han adherit a 'Cultiu d'Aquí i la previsió es doblar la xifra a la primavera

  • Redacció // Foto: cedida
  • Dijous, 14 Desembre 2017 10:07

Ciutat 2017, Mercat de la florEl Mercat de Flor i Planta Or­na­mental de Catalunya ha creat un nou segell de qualitat per identificar la producció de km 0. 'Cultiu d'Aquí', com s'ha batejat aquest distintiu, pretén diferenciar la flor i planta cultivada a Catalunya sota criteris de qualitat, i sostenibilitat, respecte aquella que, per exemple, arriba a les botigues després de llargs períodes en cambres frigorífiques.  

Una vintena de productors ja s'han adherit a la nova marca i la previsió del Mercat és que aquesta xifra es pugui doblar quan arribi la primavera.
Per validar l'ingrés d'una producció de flor i planta sota la nova marca del Mercat, una tècnica agrònoma certifica als vivers i en els circuits de venda que la producció està lliures de plagues i malalties, adaptada a la climatologia i cultivada sota criteris sostenibles i respectuosos amb el medi ambient. Amb aquesta iniciativa, el Mercat de Flor i Planta Ornamental –que es troba a Vilassar de Mar– vol posar en valor les flors i plantes cultivades a Catalunya i defensa que aquesta producció, en moure's en un circuit curt, garanteix una valorització real del producte i que aquest sigui de qualitat.

Directe al consum

"Si la planta no té transport i no té hores de cambra frigorífica, es cull al camp, es porta al Mercat i d'aquí arriba més fresca a la floristeria i a cas del consumidor final", ha detallat la vicepresidenta del Mercat i portaveu de la iniciativa 'Cultiu d'Aquí', Montse Gel.

Ciutat 2017, Mercat de la florUn sector en tranformació
La posada en marxa del nou segell vol ser també la llavor d'una nova etapa d'un sector en transformació. Tot i l'impacte urbanístic de les darreres dècades, la preeminència del sector serveis en l'economia o la globalització del sector agrònom, els productors catalans esperen així enfortir el seu paper i millorar les vendes.
El sector de la planta i la flor ornamental té a Catalunya un impacte econòmic destacat, tot i que en el conjunt de la producció agrària representa només un 5,6%. El 2016, es van vendre a Catalunya flors i plantes per valor de 186 milions d'euros, dels quals 124 milions, un 67%, són de producció pròpia.
També destaca l'índex de les exportacions de la producció pròpia. Un 24% es ven fora de l'estat espanyol, majoritàriament a altres països europeus, però també a altres indrets del món. Pel que fa al mercat laboral, els vivers de cultiu catalans donen feina directa a més de 2.000 persones.