Torna la formació tèxtil a Canet

Segons les dades d’ocupació el sector tèxtil al Maresme ha crescut un 3% en els últims anys

  • Redacció / Foto: cedida
  • Divendres, 07 Febrer 2014 00:00

Ciutat 2013, escola textil 1

L’Escola de Teixits de Canet de Mar, reconvertida en centre de recerca l’any 2008, ha reprès aquest curs la formació reglada, després que el 2011 sortissin del centre els últims enginyers tèxtils -l’any 2002 ja s’havia abandonat la formació professional-. El pròxim mes de juny es graduaran els primers dinou alumnes del grau de formació professional en Confecció i Moda.

Aquesta represa formativa arriba a petició dels empresaris del sector, que veuen en el mercat “indicis” d’una certa recuperació. Segons les dades d’ocupació, en els darrers tres anys el sector tèxtil ha crescut un 3% al Maresme. També arran d’aquest repunt de la indústria, l’escola ofereix cursos a la carta per a empreses.

Hi ha indicis de recuperació
El tèxtil torna a estar de moda. Empresaris, administració i investigadors veuen en un dels vells sectors econòmics de la comarca del Maresme una nova oportunitat de futur. La reindustrialització tèxtil de la comarca sembla que està en marxa i l’Escolta de Teixits de Canet de Mar en tornarà a ser una peça important.

Paulí Aluart, president la patronal ASAGEMA, veu amb un moderat optimisme el futur més immediat: “Hem passat mals moments, però hi ha indicis d’una certa recuperació, o almenys de la recuperació de produccions que s’havien traslladat en els darrers anys a països de mà d’obra més barata”. Aprofitant aquest moment de certa recuperació, explica Aluart, s’estan buscant “altres opcions” al tèxtil de proximitat, com la innovació o la reducció dels temps de lliurament de les produccions, amb l’objectiu que el tèxtil torni a ser “protagonista” de la indústria al Maresme i al conjunt de Catalunya. És en aquest context que torna a ser important l’escola tèxtil de Canet de Mar, reconvertida fa uns anys en Centre de Recerca i Transferència de Tecnologia Tèxtil.

Ciutat 2013, escola textil 2

A principis de 2013 la patronal va demanar que es recuperés la formació en aquest centre davant la dificultat de trobar personal qualificat. El pròxim mes de juny, ja es graduaran els primers alumnes. Es tracta de dinou nois i noies que cursen un grau de formació professional en Confecció i Moda. “Volien que Canet tornés a oferir formació reglada i a partir d’aquí ha nascut un cicle formatiu de grau mitjà en format dual en el que s’implica als empresaris en aquest nou concepte formatiu”, detalla el director del centre, Miquel Soler.

La nova titulació arriba dotze anys després dels últims cicles formatius de l’escola tèxtil, que es van acabar l’any 2002. L’any 2011 va sortir la darrera fornada d’enginyers tèxtil dels estudis universitaris de Canet de Mar, que també van haver de tancar per manca de demanda.

Ara, en canvi, a més del nou cicle, la formació es reprèn també amb cursos a mida per a empreses. Es tracta d’un servei més que ofereix l’escola de Canet de Mar, que posa a la disposició de les empreses del sector la possibilitat de formar els seus treballadors en alguna matèria específica.

El Tot Mataró i Maresme
Carrer d'en Xammar, 11
08301 - Mataró

Tel: 93 796 16 42
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

Anuncieu-vos a El Tot Mataró!
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. / Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

© El Tot Mataró i Maresme - 2014

Avís legal i condicions generals d'ús
Advertència de privacitat

Lloc web desenvolupat per tàctic.cat

Amb la col·laboració de: