Una cervesa d’Argentona, premiada i seguida a Bèlgica

La Biir és una cervesa catalana que es fabrica a Bèlgica

  • Redacció
  • Divendres, 27 Desembre 2013 11:55

Ciutat 2013, biir

BIIR és el nom d’una cervesa catalana i també el nom d’una història que va arrencar fa dos anys arran de l’afició cervesera de dos mataronins afincats a Argentona. Ja feia temps que experimentaven fent les seves pròpies cerveses tot buscant les varietats, tipus i sabors que hi ha a Europa. El que va començar sent experiments d’Albert Galan i Pere Móra es va convertir en poc temps en una recepta de cervesa que va sorprendre a entesos com Sven Bosch, de la prestigiosa cerveseria Drunk Monk. “Volíem buscar com havia de ser una cervesa catalana, combinant la tradició cervesa europea amb tendències pròpies dels països nòrdics i els Estats Units”, explica Pere Móra.

La recepta que aquests dos emprenedors cervesers van trobar va sorprendre un mestre cerveser belga enamorat de Barcelona que la va tastar precisament al Drunk Monk. Amb l’ajuda d’aquest enllaç van perfeccionar el que seria la BIIRBarcelona Craft Beer. I després de buscar fabricar-la aquí a Catalunya finalment els dos maresmencs van haver d’encarregar-la a Bèlgica. Els 2.000 primers litres de Biir van complir totes les expectatives.

Ciutat 2013, biir2

En poc més d’un any la BIIR ha passat de ser un experiment reeixit de Galan i Móra a guanyar una medalla d’or al Concurs Internacional de cerveses de Brusel·les. En aquest esdeveniment, on s’hi varen presentar  592 cerveses de 15 països diferents i la cervesa catalana va guanyar la medalla d’or en la seva categoria. La guanyadora va ser la BIIR White IPA que és la primera creació de BIIR,  en col·laboració amb el mestre cerveser Gunther Bensch de Brouwerij Montaigu (Bèlgica).

Aquesta primera varietat “és una cervesa inspirada en Barcelona, d’esperit cosmopolita, innovador i creatiu, com també ho és la ciutat”, asseguren els seus promotors. El 25 d’octubre el mateix Drunk Monk es va omplir d’amants de la cervesa en la seva presentació.

No sols aquest premi recalca el pes que ha guanyat aquesta cervesa en menys d’un any. Se’n van comercialitzar 700 litres a Bèlgica i Holanda i va ser molt ben valorada al portal de referència mundial RateBeer. Aquesta cervesa, de la que ara se’n comercialitzarà la segona tirada de 2.000 litres es pot trobar en algunes cerveseries locals i també als cellers de Mataró.

La BIIR és un cas d’èxit en un món tan selecte com el de la cervesa de qualitat. “Hi ha països d’Europa on els mestres cervesers són autoritats i s’estudia tres anys per ser-ho, on s’aprecia especialment aquesta cultura”, explica Móra. Aquests països ara aplaudeixen la “nostra” BIIR.