El Síndic demana que el nou curs sigui presencial per a tothom

També demanen un pla específic per als centres d'alta complexitat

  • Redacció / ACN
  • Dimarts, 19 Maig 2020 15:42

Especials 2017/2019, tornem a escola

El Síndic de Greuges demana al Departament d'Educació que planifiqui el nou curs escolar de forma que sigui presencial per a tothom, evitant la modalitat híbrida. També reclama un pla específic per als centres d'alta complexitat. En un informe, alerta que molts alumnes desfavorits no han pogut seguir l'activitat lectiva de manera adequada durant aquestes últimes setmanes. L'activitat lectiva a distància, conclou, no garanteix els aprenentatges. El Síndic aposta, però, per mantenir aquesta modalitat educativa en el que queda de curs, reservant l'obertura de centres per garantir l'atenció de situacions de més vulnerabilitat i d'impossibilitat de conciliació, així com per a la preparació de proves com la selectivitat.

En un informe, el Síndic alerta que molts alumnes desfavorits no han pogut seguir l'activitat lectiva de manera adequada durant aquestes últimes setmanes

Informe Síndic Covid
En l'informe titulat 'Els centres educatius amb elevada complexitat davant la crisi derivada de la covid-19', el defensor constata que molts alumnes no han pogut seguir l'activitat lectiva a distància, no només per problemes de connectivitat, sinó també per dèficits d'acompanyament familiar i per problemes de desafecció escolar accentuats en l'actual situació de confinament. És precisament per aquest motiu que el Síndic creu que la modalitat no presencial o semipresencial no es pot mantenir de cara al curs 2020-2021.

Inici del curs presencial

Segons el Síndic, cal fer tot el possible per iniciar el curs en modalitat presencial per a tot l'alumnat, utilitzant si cal la xarxa d'equipaments de l'entorn de les escoles, perquè l'activitat lectiva a distància, insisteix, no garanteix el bon funcionament del currículum per al conjunt de l'alumnat. Tampoc considera òptim l'activitat lectiva per torns en dies alterns, i recorda que es pot modificar l'horari escolar per ampliar la capacitat d'atenció en grups més reduïts.

En aquest retorn el proper curs, demana que es faci un pla específic en el cas dels centres amb elevada complexitat. Si cal aplicar mesures de distanciament social, l'informe subratlla que caldrà buscar espais alternatius, com ara escoles properes amb menys concentració d’alumnat socialment desfavorit o equipaments municipals.

En aquesta línia, aposta per incrementar plantilles i recursos en els centres de gran complexitat per garantir la igualtat d'oportunitats respecte a l'alumnat escolaritzat en altres escoles. Així, el defensor planteja que el pla de desconfinament tingui mesures de discriminació positiva específiques per aquest tipus de centres. Creu que cal incrementar les dotacions de personal docent, amb assignacions de professionals de l’àmbit social (tècnics d’integració social, educadors socials, treballadors socials), de l’àmbit de la salut (psicòlegs, logopedes) i de figures professionals com les dels promotors escolars o el personal tècnic d’integració social.

A Catalunya, el 20,9% de centres de primària i el 16,4% de centres de secundària són amb elevada complexitat. Aquests centres, majoritàriament públics (93,1%), escolaritzen 128.997 alumnes de primària i 53.865 alumnes de secundària.

El retorn abans que acabi l'actual curs ha d'estar molt orientat, segons el Síndic, a respondre necessitats específiques, com ara la conciliació de la vida laboral i familiar, l'atenció de situacions de vulnerabilitat social i de dèficits d'acompanyament familiar, i la preparació de proves com ara la selectivitat. Per això, el defensor aposta per continuar amb el seguiment de l'activitat lectiva a distància fins a final de curs i, en tot cas, obrir els centres per organitzar serveis d'atenció socioeducativa de l'alumnat, amb una funció lúdica, de reforç escolar i d'acompanyament en el seguiment de l'activitat lectiva a distància.

Les mateixes condicions d'escolarització per a tothom

L'informe reclama al Departament d'Educació que garanteixi les mateixes condicions d'escolarització al conjunt de l'alumnat el proper curs, perquè considera que no pot ser que hi hagi alumnes que segueixin diferents modalitats d'escolarització (presencial o híbrida) en funció de la disponibilitat d'espais. Això suposaria un risc de desigualtat entre centres en el procés d’aprenentatge de l’alumnat.

El Tot Mataró i Maresme
Carrer d'en Xammar, 11
08301 - Mataró

Tel: 93 796 16 42
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

Anuncieu-vos a El Tot Mataró!
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. / Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

© El Tot Mataró i Maresme - 2014

Avís legal i condicions generals d'ús
Advertència de privacitat

Lloc web desenvolupat per tàctic.cat

Amb la col·laboració de: