En alerta per evitar més tancaments de línies de P3 a l'escola pública

La Plataforma per l'Educació a Mataró demana una baixada de les ràtios a 20 alumnes a P3 i a 25 a les aules de 1r d'ESO

  • Laia Mulà
  • Dimecres, 25 abril 2018 13:51

CEIP Tomás Viñas

Aquesta setmana ha finalitzat el període de preinscripció dels ensenyaments obligatoris i, l'elecció del centre per part de les famílies pot condicionar que algunes escoles puguin perdre una línia. Davant aquest perill, els membres de la Plataforma per l'Educació a Mataró (PEM) i altres membres de la comunitat educativa reclamen insistentment que la davallada de demografia infantil i primària sigui aprofitada per l'Administració per baixar progressivament les ràtios de tots els grups de P3 fins a 20 alumnes per aula i a 25 alumnes en el cas de l'ESO. Amb aquesta mesura revertirien la massificació actual a les aules i permetrien que els alumnes gaudissin d'una educació més personalitzada i de qualitat.

Cal destacar que enguany ja s'ha procedit al tancament d'una aula de P3 de l'escola Tomàs Viñas de Mataró. En funció dels resultats de la preinscripció, des de la PEM alerten que perillen 2 o 3 grups més i demanen voluntat política per evitar-ne el tancament.

L'increment de la matrícula viva

Un altre problema detectat per la comunitat educativa és el desbordament d'algunes aules pel creixement de la matrícula viva. Sobretot entre els cursos de 1r i 3r de primària, hi ha diverses aules que superen els 25 alumnes que determina la ràtio. Aquest desbordament té lloc per la necessitat d'assumir tots aquells alumnes que provenen d'una altra ciutat i que tenen dret a gaudir d'una plaça a l'escola pública. La baixada de ràtios permetria gaudir d'un marge per assumir els alumnes procedents de la matrícula viva.

Cal destacar, també, que des del PEM demanen un pla per aconseguir repartir els alumnes procedents de diverses comunitats d'origen estranger perquè no s'agrupin tots en els mateixos centres i millorar la diversitat.