350 professionals de la petita infància en la 22a Jornada CDIAP

El retard en el llenguatge centra les ponències de l’edició d’aquest any

  • Redacció
  • Dimecres, 25 Març 2015 11:10

Jornades fundació maresme

350 professionals de la petita infància de la comarca i la resta de Catalunya assisteixen a la 22a Jornada del Centre de Desenvolupament Infantil i Atenció Precoç del Maresme (CDIAP). La Jornada, titulada “El llenguatge com a motiu de consulta, la punta de l’iceberg”, es va celebrar aquest dilluns 23 a l’Auditori del Tecnocampus de Mataró.
Marta Pérez, psicòloga clínica i responsable de l’assessorament tècnic del CDIAP del Maresme, va ser l’encarregada d’iniciar la jornada amb una ponència centrada en el tema principal de la jornada “El retard de llenguatge, la porta d’entrada al CDIAP”. A continuació, Maria Rinos, pedagoga i logopeda del CDIAP de Sant Feliu de Llobregat i Sant Vicenç dels Horts, va exposar “L’adquisició d’un llenguatge propi i simbòlic al servei del pensament i de la comunicació” donant importància a l’aprenentatge del llenguatge des de l’etapa intrauterina.

"Més pràctica que teòrica"

En les seves paraules inaugurals, Neus Ponsarnau, directora tècnica de la Fundació el Maresme, recordava que la Jornada “pretén ser cada vegada més pràctica que teòrica”, per aquest motiu, entenent que hi ha més motius vinculats al retard del llenguatge, la jornada va continuar amb un seguit d’exposicions de casos pràctics. Així, Berta Sancho i Eva Comas, tutora i logopeda respectivament, van exposar el cas compartit d’una nena sota el títol “Quan no neix la necessitat de comunicar”. Més tard, Sílvia López, psicomotricista del CDIAP del Maresme i coordinadora del Postgrau i Màster d’Intervenció psicomotriu de la Universitat de Vic, va continuar amb l’exposició del cas pràctic “El jo: més que un pronom”. Marta Guanyabens, logopeda del CREDA Maresme-Vallès Oriental i Olímpia Martí, logopeda del CDIAP del Maresme, van parlar d’un cas titulat “Al voltant de TELL”, apropant les sessions fetes en el seguiment d’un mateix infant.

Ja a la tarda, Noèlia Muriel, psicomotricista del CDIAP del Maresme, va presentar la sessió de la tarda, encapçalada per la ponència ”Llenguatge i maduració emocional: com ho treballem en grup?” a càrrec de Jordi Artigue, psicòleg clínic, psicoterapeuta i psicoanalista, així com professor en dos màsters de la Universitat de Barcelona i supervisor en centres de la xarxa assistencial pública. Finalment, Ariadna Carreño i Gemma Maspons, psicòlogues del CDIAP del Maresme, van presentar casos pràctics sobre treball en grups d’infants i famílies als CDIAP