S’eliminaran nou grups de P3 i se n’hauran de crear deu d’ESO

L’Ajuntament inicia el procés per definir el mapa escolar de la ciutat fins el 2019

  • Redacció
  • Divendres, 18 Octubre 2013 13:38

Galvany

L'any 2019 a la ciutat s’eliminaran nou grups de P3 i en faran falta una desena de nous d’ESO. Mataró té deures per fer en matèria de planificació escolar si s’analitzen les previsions demogràfiques pel que queda de dècada. Sempre tenint present que les previsions són això, previsions, i que per tant sempre són provisionals Educació ha iniciat un procés participatiu demandat en Ple Municipal per definir el mapa escolar. Això ve a ser una planificació acurada de quines seran les necessitats als diferents nivells de l’escolarització escolar i a partir d’aquí què farà falta en forma de centres nous, reconvertits o repensats.

A finals d’any hauria d’estar consensuat un document pensat per sumar el màxim de suports a tots els nivells per evitar, en paraules del regidor Pere Galbany, que es repeteixi un cas com l’eliminació d’una línia del Joan Coromines: “Necessitem un mapa consensuat per tenir més força davant la Generalitat”, explica.


Les dades amb les que treballa l’Ajuntament recullen la proposta de reduir en una desena els grups de P3 com a conseqüència del descens demogràfic per a aquesta franja d'edat, previst en un 20 per cent de la població actual. Per contra, es preveu un increment dels joves de 12 anys en un 18  per cent, el que suposaria augmentar l'oferta d'ESO en una desena de grups. Per barris, on la reducció de població es preveu més accentuada és a Rocafonda (- 31 per cent). Segons aquestes dades l'Ajuntament calcula que caldria eliminar uns sis grups de P3. A Cerdanyola sobrarien tres grups més, davant un descens de població del 20 per cent; mentre que al centre de Mataró s'hauria d'eliminar entre un i dos grups per un descens poblacional de l'11 per cent.

Un institut a Rocafonda

La situació s'inverteix amb alumnes més grans i les previsions per als curos d'ESO són de creixement. A Rocafonda els nois de 12 anys que començarien 1r d'ESO creixeria un 20 per cent i l'Ajuntament calcula que això s'hauria de traduir en la creació de sis grups nous. El mateix passa a Cerdanyola, on per a un 17 per cent d'augment de població caldrien entre tres i quatre grups, o al centre, on el creixement es preveu d'un 15.

Alternatives obertes
En la presentació del procés participatiu entre consells territorials, grups municipals i consell escolar municipal, Galbany va voler aprofundir en el fet que “tots els escenaris i solucions són possibles, tenim les dades provisionals que tenim i cal veure què decidim fer per amotllar-nos a aquestes tendències”. En aquest sentit Educació prioritza que no es tanqui cap centre i contempla, a més d’un nou Institut al nord de la ciutat i als tres solars destinats a equipament educatiu que hi ha reservats a la ciutat, opcions com la reconversió d’escoles a instituts d’algun centre o la creació d’escoles que enllacin primària i secundària. En el document de treball també es contempla la fusió d’escoles.