El Ple vota crear una comissió per una nova planificació escolar

L'ajuntament vol recuperar les places d'escola pública al centre de la ciutat

  • Redacció - ACN
  • Dijous, 27 Juny 2013 11:32

Votació General Ple Febrer

Famílies i grups municipals de Mataró han mostrat una vegada més el seu rebuig a la planificació escolar prevista pel Departament d'Ensenyament per al pròxim curs 2013-2014 a la ciutat. En aquesta ocasió ho han fet en un ple extraordinari monogràfic sobre educació celebrat ahir dimecres 26. El principal objecte de les crítiques és la supressió de la segona línia de P3 de l'escola Joan Coromines, que xoca amb la manca de places d'escola pública al centre de la ciutat, on 54 famílies s'han quedat sense plaça.

Els grups municipals ho consideren una "imposició" per part del Govern i han aprovat unànimement crear una comissió de treball en el sí del Consell Escolar Municipal que elabori una proposta pròpia de planificació escolar per presentar-la als Serveis Territorials d'Ensenyament. Amb això es vol intentar recuperar les places d'escola pública que s'han perdut aquest curs. Sobre la taula també es posarà la idoneïtat o no de mantenir la zona única escolar, els criteris de preinscripció o la planificació a llarg termini d'equipaments educatius, en funció de les previsions demogràfiques de la ciutat.

PSC, ICV-EUiA i la CUP denuncien que aquesta planificació només beneficia les escoles concertades, on sí que s'han guanyat places. La portaveu del PSC en aquesta matèria, Consol Prados, recorda que s'ha augmentat la ràtio fins als 28 alumnes per aula.

El portaveu de la CUP, Xavier Safont-Tria, creu que aquest planejament "només es comprensible des d'una òptica neoliberal" i denuncia que el Govern s'hagi "carregat" l'oferta pública educativa del centre de la ciutat i obligui les famílies a matricular els seus fills a la concertada si no volen haver de dur-los a una escola molt allunyada del seu entorn de residència.

Des d'ICV-EUiA defensen que el centre de Mataró tingui vuit línies d'escola pública, i no sis com hi ha en l'actualitat, per donar resposta a la demanda dels pares. L'ecosocialista Conxita Calvo assegura que la llibertat d'elecció de centre que es volia garantir amb la zona única escolar "ha quedat en paper mullat perquè als pares que trien no se'ls fa cas", en al·lusió a les famílies afectades per la retallada a l'escola Joan Coromines.

El PP, per la seva banda, també ha reclamat que es mantingui la segona línia de l'escola Coromines i reivindica la llibertat dels pares de poder escollir el model educatiu que vulguin per als seus fills, sigui quin sigui. El portaveu popular, José Manuel López, assegura que l'educació "és el llegat més important que espot deixar a les noves generacions" i se suma a la crida de la resta de partits per treballar conjuntament en aquesta línia.

El govern municipal de CiU ha posat en evidència les difícils relacions amb els seus socis del Departament d'Ensenyament: "No entenem perquè s'ha tancat la línia del Coromines", ha etzibat el regidor d'educació, Pere Galvany. El regidor reconeix que aquesta planificació "perjudica" l'oferta educativa al centre de la ciutat i assegura que continuarà reclamant l'ampliació de places d'escola pública en aquest entorn.

En una línia dissonant amb la resta del plenari, el grup de PxC ha vestit el seu discurs d'atacs al col·lectiu d'immigrants. Aquest fet que ha provocat que els pares de l'escola Joan Coromines que han assistit al saló de plens per seguir el debat abandonessin la sala quan intervenia la regidora Mònica Lora. Ha proposat, entre d'altres, que es prioritzi als alumnes de pares espanyols en la matriculació a les escoles o que es donin ajudes per fomentar la natalitat per "guanyar la batalla demogràfica" contra els immigrants.