Aigües de Mataró continua a l’alça

Les claus han estat la gestió de la sequera, la venda de patrimoni i l'augment de la quota de clavegueram

L'empresa que gestiona l'aigua a Mataró gairebé ha triplicat els seus beneficis. Aigües de Mataró, que fa dos anys va presentar uns resultats de 786.000 euros de benefici, al 2005 va arribar als 1,9 milions d'euros. Segons el gerent, Rafael Montserrat, la millora respon a “l'excel·lent” gestió de la sequera a la ciutat; la venda d'unes oficines que no s'utilitzaven al carrer Santa Marta, i l'augment de la tarifa de clavegueram, que han permès la renovació dos quilòmetres de la xarxa.

'L'any de la sequera'. Així ha batejat l'exercici 2005 el gerent de l'empresa pública Aigües de Mataró, que s'ha felicitat de la gestió que l'empresa porta fent des de la seva creació, fa 25 anys, i que l'any passat van permetre que la capital del Maresme no patís en cap moment per la situació de sequera que s'estava donant a Catalunya.“La sensibilització de la ciutadania ha fet possible un ús responsable de l'aigua”, va comentar Montserrat. Per aquest motiu, els usuaris no han vist alterada la seva factura, ja que l'augment del preu de l'aigua s'ha vist compensat amb la reducció del seu ús. Així, a Mataró una factura mitja és d'uns 77 euros, mentre que la mitjana catalana és de prop de 95 euros.

Des del Servei d'Explotació d'Aigua, un dels tres que gestiona Aigües de Mataró, els resultats es mantenen en una línia semblant a la de l'any anterior. Dels 156.000 euros de beneficis s'ha passat als 169.000 euros. Tot i això, cal tenir present que ambdós, són les xifres més baixes dels darrers cinc anys. Al 2002 es va arribar a guanyar més de mig milió d'euros.

Clavegueram i Laboratori
Les altres dues activitats que es gestionen des d'Aigües de Mataró, el servei de clavegueram i el laboratori, han aportat uns beneficis globals de 882.000 euros, dels quals un 90% corresponen al clavegueram. I és que aquest servei ha aconseguit, amb un augment progressiu de les seves tarifes, finançar les inversions de millora de la xarxa que s'estan duent a terme. Pel que fa al laboratori, Mataró va efectuar durant l'any passat un total de 30.987 mostres, de les quals una immensa majoria van ser serveis a tercers. Amb aquesta proporció, en que les analítiques pròpies només representen un 25% del total, els beneficis per l'explotació d'aquest servei també han tingut unes xifres força satisfactòries: 31.000 euros.

Ingrés extraordinari
A banda dels resultats d'explotació dels serveis d'Aigües de Mataró, que signifiquen un total de 991.000 euros, enguany l'empresa ha tingut un ingrés extraordinari que l'ha fet gairebé triplicar els seus resultats. I és que l'activitat pròpia de l'empresa ja ha significat un increment d'uns 150.000 euros respecte a l'any anterior –bàsicament provinents del clavegueram–, però la venda de patrimoni ha disparat les xifres. Durant el 2005 Aigües de Mataró va vendre un immoble al carrer Santa Marta que ha comportat uns ingressos de 903.000 euros, que ha fet arribar l'empresa a tenir uns beneficis d'1,9 milions d'euros.