Només un 45,5% d’empreses aprofita l’alt potencial exportador de Mataró

L’IMPEM vol crear un programa per tal d’incentivar l’exportació

Un estudi realitzat per l'Institut Municipal de Promoció Econòmica de Mataró (IMPEM) indica que si bé hi ha perspectives de futur, tan sols el 45,5% de les empreses de la ciutat exporten i només el 24% tenen una presència estable a l'estranger. Els motius que donen aquestes empreses són problemes estructurals i manca de decisió estratègica. Per aquesta raó, l'IMPEM vol posar en marxa un programa de Suport a la Internacionalització per afavorir l'exportació.

154 empreses de Mataró que representen les prop de 350 que hi ha a la ciutat han estat analitzades en aquest estudi, que segons els seus impulsors té per objectiu “trobar els factors fonamentals que des de l'administració local serveixen per donar suport i impulsar l'exportació de productes a mercats internacionals de les empreses de Mataró, alhora que identifica empreses amb potencial exportador, que exportin o no en aquests moments”. Una de les dades més significatives és que el 45,5% d'aquestes empreses exporta els seus productes a l'estranger, encara que aquest fet només suposa l'11,8% de la seva facturació. Cal afegir que només el 24% de les empreses estan assentades a l'estranger. Tot i així, sis de cada deu empreses mataronines ja han fet alguna acció per entrar al mercat internacional, com visitar i fins i tot participar en fires.

L'informe elaborat per l'Institut Municipal de Promoció Econòmica de Mataró (IMPEM) assenyala que el teixit empresarial de la ciutat té bones expectatives de futur pel que fa a la possibilitat d’exportar els seus productes ja que el 75,7% compten amb un producte o servei propi i el 61,4% compten amb una marca registrada. “El motiu pel qual moltes empreses no hagin fet el salt encara és perquè abans volen que els seus directius i empleats tinguin una bona formació” va assenyalar la presidenta de l'IMPEM, Alícia Romero, que va remarcar que l'exportació també aporta un increment en l’ocupació.

Programa per incrementar les exportacions
En breu començarà a fer-se un pla pilot en el que dotze empreses de Mataró rebran assessorament per encetar un procés d'exportació del seu producte. “Diversos consultors aniran a cada empresa i després d'estudiar el seu cas proposaran un pla d'internacionalització de la mateixa” va anunciar Romero. El pla es desenvoluparà al llarg d'aquest any i està previst que més endavant englobi més empreses, “la clau és que entre les empreses que exporten es redueix notablement la sensació que tenen més competidors”.