Un estudi aposta per crear la figura del defensor d'autònoms

Rebaixa d’impostos i dret a l’atur, algunes de les demandes dels autònoms de la ciutat

Un estudi encarregat per l'Institut Municipal de Promoció Econòmica de Mataró, IMPEM, aposta per crear la figura pública del Defensor del treballador autònom. Una oficina que serviria per donar més facilitats i assessorar a aquest col·lectius de petits empresaris.

L'estudi, titulat "Principals demandes dels treballadors en règim d'autònoms de Mataró i la seva àrea d'influència", s'emmarca en el Pacte Local per a l'Ocupació 2004-2007. L'informe atribueix el fort creixement del nombre d'autònoms a la ciutat a l'externalització dels serveis de les empreses i a l'aplicació de les noves tecnologies, que han produït canvis en l'organització del treball.

Perfil i preocupacions del autònoms mataronins
El perfil de l'autònom, segons les entrevistes realitzades a 400 persones representants d'aquest sector, és el d'un home (en un 69,7% dels casos), d'uns 45 anys, amb estudis secundaris (49,5%), amb contractes per més d'una empresa (77,4%) i amb local estable per exercir la seva professió (72,7%).

Valoren positivament de ser autònoms l'organització pròpia del treball, la capacitat per introduir canvis en les tasques i la qualitat de vida aconseguida, encara que es veuen perjudicats pels alts impostos, demanen més cobertura existencial -en aquest tema es mostren disposats a pagar més-; més ajudes econòmiques directes, millores en la cobertura de baixes laborals transitòries, més ajudes en l'etapa inicial de l'activitat i dret a l'atur.

Per solucionar aquests dèficit, l'estudi proposa la creació d'un Defensor de l'autònom, la centralització administrativa per aquests casos, la creació d'un servei d'informació útil per al col·lectiu, més facilitats per sol·licitar crèdits bancaris amb la intervenció de l'ajuntament com avalador i lluitar contra l'intrusisme professional i la vulneració dels horaris d'atenció al públic.