CETEMMSA desenvolupa teixits intel·ligents i roba radiofreqüència

L’empresa de recerca presenta un sistema per controlar les peces de roba a la botiga

Peces de roba localitzables mitjançant radiofreqüència o teixits intel·ligents amb sensors electrònics són les novetats que estan desenvolupant els tècnics del Centre de Tecnologia Empresarial de Mataró i el Maresme (CETEMMSA).

Segons que ha informat fonts del centre, el primer dels projectes de futur és el "RFID, gestió del procés tèxtil per radiofreqüència", que consisteix a introduir un xip a cada peça de roba perquè els propietaris sàpiguen mitjançant unes antenes instal·lades a la botiga on es troben de l'establiment o del magatzem cada unitat dels seus productes.

Aquest nou sistema pot permetre, entre altres aplicacions, saber quines són les peces de roba que més es proven els clients però que no es venen o les que més es toquen de les prestatgeries", segons que ha explicat Pau Vidal, responsable d'investigació i desenvolupament de Cetemmsa.

Teixits que mesuren el pols
El segon dels projectes que estan desenvolupant aquest any consisteix en la fabricació de teixits intel·ligents que porten un sensor integrat i que, per exemple, puguin aplicar-se en samarretes infantils que detectin si el nen té febre, peces esportives que registrin el pols i la respiració de l'esportista, cortines que s'obrin soles quan es toquin, teclats de mòbils a les mànigues de les camises o llençols sanitàries que captin anomalies en la salut del pacient.

Aquests projectes es plantegen amb la voluntat d'obtenir en els dos pròxims anys el 40% dels ingressos -en el 2004 van ser 1.973.517 euros- en concepte d'investigació i desenvolupament, quantitat superior al 28% actual. Els objectius són trobar "noves alternatives de competitivitat de les empreses del sector tèxtil de tot l'Estat", segons que ha explicat Albert Vidal, director del centre.