Cooperatives del Maresme amb perspectiva transformadora

Coop Maresme identifica 80 pràctiques transformadores en els àmbits de l’agroecologia, el reglament de règim intern, la comunicació inclusiva i les cures en cooperatives

  • Coop Maresme // Foto: Coop Maresme
  • Dijous, 06 Febrer 2020 12:30

Ciutat 2017/2020, cooperadors-pràctiques transformadores Ecooperativa

En el marc de l’economia social i solidària (ESS), s'entén per pràctica transformadora qualsevol acció que tingui un compromís directe amb la igualtat entre les persones –independentment del sexe, l’origen i l’edat, entre altres indicadors–, amb la preservació del medi ambient, amb les cures… i que, per tant, afavoreixi el canvi cap a unes noves realitats socials i econòmiques.

L’Ateneu Cooperatiu del Maresme té entre els seus objectius identificar aquestes pràctiques entre les entitats de l’economia social i solidària de la comarca, així com afavorir que es consolidin i s’incorporin dins de les seves polítiques empresarials. Fruit d'aquesta feina, aquest any se n’han detectat una vuitantena de dedicades als àmbits de l’agroecologia, el reglament de règim intern, la comunicació inclusiva i les cures a les cooperatives. En concret, CoopMaresme destaca l’experiència de l’Esberla, Facto Assessors, La Klosca, Musicop i Ariet, entre altres.

La vida i les cures al centre de l’economia

De forma genèrica, els responsables de l’Ateneu expliquen haver detectat en el teixit de l’economia social i solidària del Maresme un interès creixent per la incorporació de l’economia feminista al seu dia a dia, amb l'objectiu de combatre les desigualtats i treballar la corresponsabilitat des de la transformació de tota l’estructura econòmica capitalista, tan masculinitzada. “Això es pot traduir en el simple fet d’utilitzar un llenguatge neutre o inclusiu, fins a una planificació de la jornada laboral respectuosa amb les responsabilitats de cures o l’ampliació dels permisos de parentalitat”, explica Berta Mundó, coordinadora de CoopMaresme.

Ciutat 2017/2020, coop maresme