El Parc Maresme Circular, un projecte pioner al sud d’Europa

Estarà situat al polígon industrial de Mata-Rocafonda i ocuparà una superfície de 18.000 m2

Parc Maresme Circular

El Consorci per al Tractament de Residus Sòlids Urbans del Maresme impulsa la construcció d'un centre d’economia circular. Es tracta d'un projecte pioner al sud d’Europa que té com a objectius principals la integració de sectors desfavorits, la creació de llocs nous de treball, convertir-se en un pol d’innovació i tecnològic en matèries de sostenibilitat.

L'economia circular és un model econòmic i social basat en l'aprofitament dels recursos i seguint les premisses de reducció, reutilització i reciclatge dels elements. L'objectiu és implementar una transformació dels models de producció i consum actuals per una economia on els productes, els materials i els recursos es mantinguin el major temps possible dins el cercle.

El Parc Maresme Circular, nom del centre, es construirà en una parcel·la de 18.000 m2 situada al polígon industrial de Mata-Rocafonda. La primera fase de construcció preveu l'espai REFER, on hi haurà serveis basats en l'economia circular adreçats a la ciutadania, com assessorament en autorreparació, formació i tallers de manteniment i reutilització de voluminosos, botiga de segona mà, espai d’intercanvi, espai de conscienciació (tinkering/doer), activitats contra el malbarament alimentari, horts públics i autocompostatge. Es preveu que les obres iniciïn a principis del 2020 i s'allargaran fins a la tardor del mateix any. Per fer possible el centre, es compta amb un pressupost de 5 milions d'euros.

Els projectes

Parc Maresme Circular - Marga Cruz

El projecte guanyador que desenvoluparà l'execució de l’edifici ha estat el presentat per Julià Arquitectes Associats SL (JAAS). Ara, disposa fins al mes d’octubre de 2019 per lliurar el projecte definitiu. Dels altres treballs presentats al concurs, les cinc propostes que van superar els requisits tècnics demanats es poden visitar al vestíbul del Centre Integral de Valorització de Residus del Maresme, on s'exposen els alçats i les principals característiques.