L'Ajuntament tanca el 2016 amb superàvit

Mataró tanca l'any amb 2,76 milions d'euros de romanent de tresoreria i un estalvi net d'11,88 milions d'euros, un balanç que el govern considera molt positiu

  • Laia Mulà // Daniel Ferrer
  • Dilluns, 10 abril 2017 18:57

Juan Carlos Jerez

El regidor de Serveis Centrals, Juan Carlos Jerez, va exposar el balanç dels pressupostos del 2016 en el Ple Municipal del mes d'abril amb unes xifres que des del govern consideren molt positives. En total, la ciutat ha tancat l'exercici pressupostari amb un superàvit de 2,76 milions d'euros, així com amb una diferència entre ingressos liquidats i despeses efectuades de 7,6 milions d'euros. Cal destacar també l'estalvi net, que se situa prop dels 12 milions d'euros. Per altra banda, els ingressos corrents han estat de 122,94 milions d'euros, 1 milió més del que s'havia previst.

L'endeutament de l'Ajuntament és de 201 milions d'euros
L'any 2016 es va amortitzar un total de 23 milions d'euros, fet que va reduir el deute a 201 milions d'euros incloent l'Ajuntament i les empreses públiques.

Han augmentat alguns impostos

L'augment en la recaptació de l'Impost de Béns Immobles (IBI), les plusvàlues i l'Impost de Construccions (ICIO) ha ajudat a compensar la disminució en els ingressos previstos per transferències corrents provinents de l'Estat i la Generalitat. En total, la recaptació més gran ha estat a través de l'IBI (33,5 milions d'euros) i Francesc Teixidó, d'ERC, adverteix que seran reticents a què el govern torni a augmentar l'IBI i les Plusvàlues en els anys vinents.

Ple d'abril

22 milions destinats a reduir el deute
Des de la CUP consideren que “el balanç és negatiu per les classes populars” i afirmen que no comparteixen “l'optimisme gairebé qualificable de fanàtic” del govern. Opinen que els pressupostos ja es van presentar des d'un inici amb un caràcter antisocial i denuncien que la despesa a la qual s'ha destinat una part més gran del pressupost ha estat a reduir el deute en lloc de cobrir les necessitats socials. A més, critica que la intenció pel 2017 és d'augmentar la partida destinada a la reducció de deute a 26,7 milions d'euros. “Si cal ser morosos, cal ser-ho amb les grans entitats financeres”, declara Juli Cuéllar.

Mentre que des de Ciutadans afirmen que les partides són correctes i ajustades, José Manuel López, regidor del PP, critica la disminució de la inversió en comerç i polítiques d'ocupació.