El govern vol apujar les ordenances fiscals per finançar accions concretes

Proposen un augment de l'IBI, recuperar la taxa dels guals i tarifar socialment la taxa de la brossa

  • Mireia Biel
  • Dimarts, 04 Octubre 2016 10:14

Juan Carlos Jerez

“Els incentius fiscals aniran orientats a la reactivació econòmica”. Partint d’aquesta base, el regidor de Serveis Centrals, Juan Carlos Jerez, va presentar l’avantprojecte d’ordenances fiscals, una proposta que “no té ambició recaptatòria, sinó lògica, pensant en la inversió, en els pressupostos” i que incorpora novetats importats respecte dels darrers anys, ja que recupera la taxa de guals, tarifa la taxa de la brossa, preveu un nou augment de l’IBI i l’IAE i mesures concretes en l’impost de vehicles.

De fet, les ordenances fiscals previstes pel 2017 posen especial èmfasi en la mobilitat, una qüestió que Jerez considera que “ha de tenir un preu”. Per aquest motiu, es recupera la taxa de guals, que es va eliminar per complet el 2003 i que ara es proposa amb l’antiga tarifa de l’any 2000 graduada en funció de la capacitat del gual i la seva longitud en metres lineals

Tres possibles escenaris

Entre la proposta més barata i la més cara per als contribuents, l'Ajuntament de Mataró passaria a recaptar entre 650.000 i un milió d'euros anual el 2020, moment en què la taxa estaria implementada al 100 per cent. La decisió final sorgirà de la discussió entre els grups municipals, amb l'objectiu que el conjunt d'ordenances s'aprovin a final de mes.

A més a més, l’avantprojecte d’ordenances preveu retirar progressivament la bonificació de l’impost de vehicles a aquells que tenien més de 25 anys “per seguir una lògica mediambiental” i crear en conseqüència, segons Jerez, “noves bonificacions per als vehicles que menys contaminen”.

Així, la bonificació per a vehicles ecològics passaria d'un descompte fix del 75% a ser del 75% pels vehicles elèctrics, d'un 70% pels híbrids i d'un 60% per a la resta, com els de biogàs.

Tarifació social per a la brossa

Una altra de les novetats que es proposen per al 2017 és la tarifació social de la taxa de la brossa, que passaria dels 109 euros actuals, a cobrar-se en tres escales de preu. Una un 25 per cent més barata per als immobles amb un valor cadastral més baix i una altra un 15 per cent més cara per als que tinguin un valor cadastral més alt. La majoria de veïns, però, continuaran pagant els 109 euros actuals.

Tarifa plana per a llicències d’obres

D’altra banda, el govern planteja un nou augment de l’Impost sobre Béns Immobles (IBI), una decisió política que s’afegiria a la pujada d’aquest impost que ja es va donar l’any passat, amb la revisió dels valors cadastrals dels habitatges. Per al 2017, es preveu un increment de l’1,75 per cent que, en paraules de Jerez, “suposa pagar entre 7 i 8 euros anuals més per aquest rebut”.

Al seu torn, l’Impost d’Activitats Econòmiques s'apuja un 3,75 per cent, com estava previst segons la planificació que es va fer a principis de mandat, i es crea una nova 'tarifa plana' de 60 euros per a llicències d'obres menors amb l’objectiu de “facilitar reformes petites”.

Amb aquestes actuacions, el govern calcula que es podrien recaptar uns 800.000 euros anuals més que actualment, la majoria provinents de l'augment de l'IBI, l'IAE i la part proporcional que s'acabi cobrant de la nova taxa de guals. La xifra es destinaria íntegrament a finançar programes i projectes vinculats a cada àrea.

El Tot Mataró i Maresme
Carrer d'en Xammar, 11
08301 - Mataró

Tel: 93 796 16 42
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

Anuncieu-vos a El Tot Mataró!
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. / Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

© El Tot Mataró i Maresme - 2014

Avís legal i condicions generals d'ús
Advertència de privacitat

Lloc web desenvolupat per tàctic.cat

Amb la col·laboració de: