Mataró tanca el 2015 amb més bons números que en el període anterior

Tot i el deute de PUMSA, l’Ajuntament no arriba al limit d’endeutament i se situa al 97,86 per cent

  • Marta Gómez
  • Dimecres, 13 abril 2016 12:51

Ciutat 2013, Ajuntament de Mataró

L’Ajuntament ha fet públic aquesta setmana la liquiditat del 2015 en el que en destaquen els bons números amb què s’ha tancat l’any. El resultat pressupostari del 2015 -la diferència entre ingressos i despeses- s’ha situat en 10,21 milions d’euros, mentre que el de 2014 superava lleugerament els 3,40 milions d’euros.

De totes maneres l’Ajuntament i el grup Ajuntament (aquest últim inclou el Tecnocampus, Aigües de Mataró SA, PUMSA,…) segueixen amb un deute molt elevat, exactament de 326,52 milions d’euros. Un deute que principalment s’atribueix a PUMSA perquè consta com a part integrant de l’administració pública i no com a empresa municipal, fet que l’Ajuntament reclama al Ministeri d’Economia i Hisenda per tal de no sumar aquest endeutament al grup Ajuntament.

El límit d’endeutament establert per llei permet endeutar els municipis fins a un 110 per cent, en aquests moments però l’Ajuntament de Mataró ho està en un 77 per cent, tot i que s’espera que s’arribi al 31 de desembre de 2016 a un 97,86 per cent amb la suma del deute de PUMSA de més de 40 milions d’euros. Tot i això, se seguiria estant per sota del límit establert.

L’alcalde de Mataró, David Bote, va mostrar-se satisfet per “seguir garantint la solvència de l’Ajuntament” i és que l’estalvi net de l’Ajuntament s’ha situat al 2015 en 6,8 milions d’euros mentre que al 2014 era de 3,6 milions, cosa que fa pensar que es pugui revertir en inversió total. El romanent de tresoreria també s’ha disparat i ha passat de 27.811 euros a 135.214. Un indicatiu que es manté positiu per tercer any consecutiu.

Els números “no menteixen”

Per què els números aquest any són millor? Bote responia: “Hem anat paint i absorbint tots els dèficits que teníem de mica en mica, no hi ha hagut canvis espectaculars, hi ha hagut un seguiment de la crisi econòmica com a tot el país”. Bote va estar acompanyat del director de Serveis Financers, Pep Canal que va desglossar tots els números de la liquidació de 2015 detalladament. “Els números no menteixen, dins de totes les limitacions, els números són molt millors que l’any passat i en els anys anteriors”, assegurava Canal.

Més recaptació

Algunes de les xifres que han augmentat i que expliquen la crescuda dels ingressos de l’Ajuntament és la recaptació d’impostos. L’IBI, per exemple, ha augmentat en 1,64 milions d’euros mentre que les plusvàlues ho han fet en 1,05 milions.

L’IAE ho ha fet en menys mesura però també positivament, 0,18 milions mentre que l’import de vehicles no ha augmentat el que estava previst i la recaptació ha estat de 61.100 euros inferior. Hi ha altres taxes que es mantenen entre les xifres pressupostades en l’exercici de 2015 i les que finalment es reconeixen com és el cas de la brossa comercial, l’ocupació del sòl i el subsòl, la grua o els preus públics d’escola bressol.

Entre aquestes taxes però en destaquen dues dades la de la brossa domiciliària, que aconsegueix recaptar pràcticament 22.000 euros de més, i, sobretot, la de multes i sancions que dels 4,01 milions de previsió passa als 5,06 milions a finals de 2015. La diferència és de 770.600 euros.