Nou pla d’exportacions catalanes amb l’Àfrica

Presenten a Mataró les possibilitats de la zona sub-sahariana

  • Redacció
  • Dimecres, 24 Setembre 2014 14:26

PLA AFRICA

La Generalitat de Catalunya va presentar dimarts a Mataró el Pla Àfrica, l’estratègia més ambiciosa de la Generalitat feta fins ara per impulsar les exportacions de les empreses catalanes a l’Àfrica subsahariana. El pla es desenvolupa a través d’ACCIÓ -l’agència per a la competitivitat de l’Empresa del Departament d’Empresa i Ocupació- i diversos col·laboradors com consultores, entitats financeres, escoles de negoci i altres agents. D’una banda es vol donar suport sobre el territori amb l’obertura d’una antena comercial a Accra, la capital de Ghana, complementària als Centres de Promoció de Negocis que ACCIÓ té al continent africà. Aquesta oficina ja dóna servei a les empreses catalanes interessades a vendre els seus productes en aquest país i a Nigèria, Costa d’Ivori, Benín, Togo i Burkina Faso.

Les exportacions catalanes a aquests països han crescut un 160% en els últims 10 anys. L’antena ofereix acompanyament integral a les empreses amb serveis personalitzats per promoure les vendes i facilitar les inversions en aquests països.
A través del pla es vol sensibilitzar les empreses catalanes sobre les oportunitats que presenta l’Àfrica. En aquest sentit, s’organitzen taules rodones temàtiques i conferències per estudiar quins són els problemes amb què es troben les empreses a l’hora d’entrar al mercat africà.

Gran projecció econòmica

L’Àfrica evidencia un dinamisme i una gran projecció econòmica, i ACCIÓ ha detectat que hi ha un interès creixent de l’empresariat català per exportar-hi. La població és de gairebé 1.000 milions de persones i set de les economies de la zona es troben entre les 10 de major creixement del món. De fet, actualment, l’Àfrica representa el 4% de la riquesa mundial, però el 2030 es preveu que aquest percentatge creixi fins al 7% i fins al 12% el 2050