S’inicia la recerca d’habitatges per la nova Borsa de lloguer jove

Prohabitatge presenta la campanya d’ajut a l’habitatge de lloguer per a joves

Aquest matí s’ha presentat el nou projecte d’habitatges per a joves. Aquest cop és una borsa de lloguer en que l’Ajuntament, a través de Prohabitatge vol potenciar l’ocupació dels habitatges buits de la ciutats amb lloguers per a joves, amb preus reduïts.

Aquesta nova campanya de promoció d’habitatges, la Borsa de lloguer jove, és un servei que pretén posar en contacte propietaris d’habitacles buits, i joves llogaters. D’aquesta manera, des del consistori es volen millorar dos aspectes.

El primer és la manca de la cultura de lloguer, que porta a molts propietaris a desocupar habitatges. Un estudi de Prohabitatge ho quantifica en 2.500 habitatges buits a la ciutat. Una xifra que el regidor d’Habitatge i president de Prohabitatge, Genís Bargalló, ha qualificat de certa, en ser qüestionat pels 5.000 d’altres fonts. I ha alegat que “no en surten més”.

El segon és la tardança en l’emancipació dels joves, que actualment la mitjana està sobre els 30 anys, per la impossibilitat d’aconseguir una vivenda econòmica. Un fet que la regidora de Juventut, Alicia Romero, ha valorat com un desengany: “Al contrari del que pensen, els joves no estem a casa els pares perquè estem millor, sinó perquè no ens podem permetre emancipació”.

Aquest projecte vol donar més eines i garanties tant per als propietaris com als joves llogaters. Pels primers es garanteix l’ocupació dels habitatges de forma continuada, i el pagament de les mensualitats. També s’ofereix finançament a la rehabilitació dels habitatges per condicionar-los pel lloguer. I es proporciona, durant un any, una assegurança multirisc i una de caució, així com els desperfectes del pis.

Pels segons, hi ha un altre ventall d’avantatges: L’accessibilitat i l’assessorament sobre l’habitatge, la consecució de lloguer reduïts (a l’entorn del 10% menys del mercat), o la possilibilitat de compartir pis.