L’Observatori del Mercat de Treball de Mataró presenta les dades del tercer trimestre del 2003

El creixement de l’atur es redueix respecte el 2003 i és el menor dels últims quatre anys

En el butlletí que trimestralment publica el Servei d’Estudis i Planificació de l’Ajuntament de Mataró, l’Observatori del Mercat de Treball de Mataró, ha aparegut l’anàlisi de les dades del tercer trimestre de l’any que hem finalitzat. En aquest es tracten les dades de la ciutat i el seu àmbit d’influència més proper.

De la valoració realitzada, el més rellevant ha estat que el creixement de l’atur ha estat menor al creixement de l’any passat i el més reduit en els últims 4 anys. Aquest creixement produit l’any passat va ser del 6’4%, amb 4.264 persones desocupades a finals del mes de setembre del 2003 que deixaven una taxa d’atur situada en el 8’1%. Aquesta taxa va ser elaborada considerant la població activa de l’any 1996, però si la fessim amb les primeres dades provisionals de la població activa segons el cens del 2001, es situaria en el 7%, un nombre lleugerament superior a la taxa de la província de Barcelona i a Catalunya, però inferior a la d’Espanya.

Principals afectades: les dones
Al parlar de l’atur per sexes, aquest ha perjudicat clarament a les dones, tant en la seva comparativa anual com en la trimestral. Al llarg del darrer any les dones han augmentat la seva presència en les llistes en un 9’2%, mentres que els homes només ho han fet en un 3%. De la mateixa manera, en el tercer trimestre de l’any, l’atur entre homes ha crescut un 4’7%, i el de les dones ho ha fet gairebé el doble, un 8’9%. Finalment, podem dir que més de la meitat dels aturats són dones (55’6%).

El 40’5% dels desocupats tenen més de 44 anys
Quan tractem el tema de l’atur segons les edats, les diferència també queden bastant clares. El grup d’edat que més ha incrementat el seu nombre d’aturats ha estat el dels majors de 44 anys, que ho ha fet en un 11’5%. Aixó els situa en el 40’5% de la població total desocupada. D’altra banda, entre el grup de desocupats joves (els menors de 25 anys) l’atur ha augmentat un 8’3%.

L’agricultura és l’únic sector que redueix la seva desocupació
El primer balanç que s’extreu en aquest apartat, és que tots els sector econòmics han augmentat el seu nombre de desocupats en el 2003 exceptuant el sector agrícola que els ha vist disminuir en un 4’2%. Els dos sectors que més l’han incrementat han estat el de la construcció i els que busquen la primera feina, que han augmentat en un 10’1% el primer i en 24’8% el segon. En el sector de la construcció, tot i haver-se incrementat notablement, cal destacar que el seu ritme de creixement de la desocupació s’ha reduït més de la meitat. Finalment, la indústria (4’1%) i els serveis (5’4%) presenten els increments més baixos. Al deixar la comparació anual i centrar-nos en la trimestral veurem que tot té un funcionament molt similar, a excepció de què en la comparació trimestral els sectors que menys han augmentat el creixement de la seva desocupació han estat construcció i serveis.

L’atur augmenta entre aquells que tenen estudis secundaris
En aquest àmbit, la comparativa anual i la trimestral han seguit les mateixes tòniques. El desocupats amb estudis secundàris han estat el grup que més ha augmentat amb un 17’1%. Darrere seu venen els desocupats amb estudis primaris que ho han fet en un 5% i per últim els desocupats amb estudis universitaris que tan sols ha crescut 2’5%. Tot i aixo, el grup en què la desocupació té més importància és en el de desocupats amb estudis primàris que representen el 81’3% del total d’aturats.


Quasi el 60% dels contractes són de menys de sis mesos
Al canviar el punt de vista i deixar l’atur per parlar de l’ocupació veiem que aquesta ha afavorit als homes ( amb el 54’2% dels contractes) mentres que les dones, tot i ser el col·lectiu amb més desocupació, només han rebut el 45’8% dels contractes.
Referint-nos a l’edat, el grup més beneficiat ha estat el que agrupa a les persones d’entre 25 i 44 anys, que recullen més de la meitat de la contractació.
Pel que fa a sectors, el sector que més llocs de treball ha generat ha estat el sector serveis amb un 65’7% dels nous contractes, seguit de la indústria i la construcció amb 21’1% i 12’6% respectivament.
De tots aquests contractes, més de la meitat (59’5%) s’han acordat per menys de sis mesos, i els contractes indefinits tan sols representen el 14’1%.