L'informe de Conjuntura Socioeconòmica fa visible l'alentiment de l’economia de Mataró

El 23 d’octubre es va presentar, en un acte realitzat a Can Palauet, el darrer Informe de Conjuntura Socioeconòmica de Mataró elaborat pel Servei d’Estudis i Planificació de l’Ajuntament de Mataró. L’acte de presentació va anar a càrrec de la presidenta de l’Àrea de Relacions Econòmiques i Institucionals Pilar González-Agapito i en ell es va fer la conferència “Present i futur dels Serveis d’Atenció Domiciliària” per la sociòloga .

Important creixement de la població
Els indicadors feien pensar que una vegada superada la guerra d’Iraq les principals economies dels món resorgirien, però això no ha estat així. Afortunadament, a l’Estat espanyol i a Catalunya les dades macroeconòmiques són més favorables que a la resta d’Europa. Pel que fa a Mataró, la situació es caracteritza per la desacceleració, més accentuada que en altres àmbits com la província o Catalunya. El punt on la ciutat mostra un major dinamisme és en l’augment de la població, que ha pujat d’una manera sense precedents en els últims vint anys. Mataró ha augmentat la seva població en 2.923 persones el darrer any, el que representa una pujada del 2’7%. Aquest creixement es deu a l’arribada de població de fora de la ciutat, ja que el creixement natural de la població, tot i ser positiu, és molt reduït.

La construcció resisteix la desacceleració
El sector de la construcció ha conseguit resistir la desacceleració i ha experimentat una una reactivació amb un creixement de la seva activitat del 5’2% respecte l’any passat. Algunes mostres de la revifada del sector són l’augment del nombre de treballadors autònoms (9’9%), del nombre d’empreses (3%), de l’inici de construcció d’habitatges i de les sol·licituts de llicències d’obra. D’altra banda, i relacionat amb aquest sector, és molt important parlar de l’espectacular increment del preu de la vivenda. Actualment, un metre quadrat d’habitatge nou a Mataró, costa una mitjana de 1.563 euros, un 19’2% més que el 2002.
Però deixant el sector de la construcció, l’activitat empresarial de Mataró continua estancada i el creixement de nombre d’empreses i de treballados autònoms presenten uns creixement molt reduit, els principals sectors econòmics de la ciutat com la indústria manufacturera i el comerç han registrat una pèrdua en la seva ocupació.

Conseqüències en el nombre d’aturats
La desacceleració també presenta conseqüències en la taxa d’atur. Així, l’atur registrar ha crescut un 11’4% i situa la taxa d’atur del primer trimestre de l’any en el 7’6% de la població activa. L’atur s’ha incrementat més entre els homes, tot i que la taxa d’atur femení segueix siguent molt més alta. L’única dada favorable del mercat de treball està relacionada amb els treballadors afectats per expedients de regulació d’ocupació.

Augment del transport públic
El nombre de matriculacions de turismes ha disminuit en un 6’1% menys que l’any passat, però el transport públic o col·lectiu ha patit un important creixement en el seu nombre d’usuaris. Així, l’autobús ha augmentat els seus usuaris en un 11’2% i el RENFE ho ha fet en un 15%. La pitjor conseqüència de l’ús dels vehícles privats és l’augment dels accidents, que han crescut un 6’2% mentres que el nombre de víctimes ho ha fet en un 4’8%.

Dades mediambientals, de reciclatge i socials
Les dades referides a aspectes mediambientals i de reciclatge presenten un creixement general positiu, així, el 20’7% dels residus recollits a Mataró es fa de forma selectiva. El soroll a la ciutat també s’ha reduit en un 0’5 decibels el que situa el nivell de soroll de la ciutat a 72’4 decibels.
En aquest número, l’informe també inclou un monogràfic dedicat als serveis d’atenció domiciliària a les persones majors de 65 anys.