El Corte Inglés ajorna la construcció del centre comercial previst a Mataró

L'operador deixa en suspens el projecte arrel d'una sentència del TSJC que anul·la el planejament urbanístic del sector

El 2014 no obrirà El Corte Inglés a Mataró, com s’havia dit. Amb rictus preocupat, l’Alcalde Joan Mora va fer públic dimarts que l’empresa ha comunicat a l’Ajuntament que ajorna l’inici d’obres del futur del centre comercial sine die. El moviment de l’operador s’explica arrel d'una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que anul·la tota la tramitació urbanística que havia fet l'Ajuntament en els darrers anys per facilitar la instal·lació del centre comercial. L’anunci de El Corte Inglés trastoca els plans de l’Ajuntament que intentarà per dues vies accelerar la seva vinguda. Presentaran un recurs de cassació contra la sentència i tornaran a fer tota la tramitació urbanística. El temps de la demora i els costos derivats no se saben.

 

Una sentència del TSJC feta pública fa dues setmanes va declarar nul·la l'aprovació del Pla de Millora Urbana, l'any 2008, que preveia totes les actuacions urbanístiques necessàries per facilitar la instal·lació del Corte Inglés al centre de Mataró, com ara el desmuntatge i trasllat de la nau catalogada de Can Fàbregas i de Caralt, que s'aixecava al solar on ara es vol fer el centre comercial. Un cop analitzada la nova situació, l'operador comercial s'ha posat en contacte amb l'Ajuntament de Mataró per anunciar que les obres queden ajornades fins que hi hagi totes les garanties legals de que el projecte pot tirar endavant, segons ha detallat l'alcalde de la ciutat, Joan Mora. Segons Mora, el compromís del Corte Inglés és ferm i insisteix a apuntar que només es tracta d'un "ajornament".



Tornar a fer el camíPerquè aquesta pausa sigui el més breu possible, l'Ajuntament esgotarà totes les vies que estan al seu abast, segons ha manifestat l'alcalde. Principalment es treballa, des d'aquest mateix dimarts en dues alternatives: presentar un recurs de cassació davant el Tribunal Suprem i començar a plantejar com es pot refer ara el procés urbanístic per donar legalitat al planejament del sector. “La idea és que si el camí s’ha fet malament cal tornar a l’inici i fer les passes ben fetes, la sentència anul·la un planejament urbanístic amb el que hi estem d’acord i que per tant haurem de tramitat d’una altra manera”, va explicar Mora.

 

El revés judicial no trastoca de moment la llicència d’obres del Corte Inglés –que ja és propietària del solar, des de fa un any– que té una durada de dos anys.

 La regidora d'Urbanisme, Montserrat Rodríguez, comenta que es tracta d'una qüestió administrativa: "Es va fer un Pla de Millora Urbana per modificar instruments urbanístics que tenen un rang jurídic superior". Segons detalla Rodríguez, refer el procés significa ara arribar al mateix escenari amb les eines adequades, com podria ser la modificació puntual del Pla General i del Pla Especial del Patrimoni.