Mora vol que els diners d’indemnitzacions vagin per preferents

L’alcalde titlla de "presumpta estafa premeditada" la venda d'aquest producte financer a ciutadans

L'alcalde de Mataró, Joan Mora, ha proposat que les indemnitzacions d'exdirigents de caixes i bancs vagin destinades a la creació d'un fons per als afectats per participacions preferents. Mora titlla de "presumpta estafa premeditada" la venda d'aquest producte financer a ciutadans que desconeixien que podien perdre el capital invertit. A més, troba "immoral" que els exdirectius bancaris cobrin "centenars de milions d'euros" mentre persones generalment de "perfil molt humil" han perdut els seus estalvis per la contractació de preferents.

A Mataró són més de 2.000 les famílies afectades per les preferents de Caixa Laietana i entre totes van contractar preferents per valor d'uns 60 milions d'euros.L'alcalde ha fet aquestes declaracions després que hagi transcendit que l'expresident de Caixa Laietana, Josep Ibern, cobraria 500.000 euros d'indemnització, més dos milions del seu pla de pensions. Mora ha titllat d'"immoralitat" que "càrrecs directius que durant el seu període de responsabilitat han provocat aquestes pèrdues" ara cobrin indemnitzacions de centenars de milions d'euros. "Si el que han fet és una mala gestió, el normal és que no tinguin a sobre un premi per aquesta mala gestió", ha dit Mora.



La “moral” de LaietanaEl batlle mataroní ha tornat a apel·lar a la moral dels gestors de les entitats financeres, demanant-los que comencin per demanar disculpes públicament per restablir l'ètica que va ser a l'origen de la creació de les caixes d'estalvi i les fundacions que gestionaven la seva obra social. "La situació financera a l'Ajuntament de Mataró és delicada i no tenim gaires dipòsits a termini fix per poder jugar amb una entitat i l'altra. Aquesta mesura de pressió no la tenim però sí tenim la legitimitat moral per demanar-los que donin la cara", ha dit Joan Mora.



L'alcalde considera que la gestió que han fet les caixes en aquest àmbit ha estat "una presumpta estafa premeditada" perquè, segons ell, van anar a buscar persones que confiaven en les entitats de crèdit i els van col·locar un producte financer d'alt risc sense ser conscients del que això suposava, mentre ells pensaven que estaven fent dipòsits a termini fix. Mora ha lamentat que els afectats per Caixa Laietana encara no tinguin una solució. "Això ens crema la sang, estem indignats", ha dit. Mora considera que els exdirigents de bancs i caixes haurien de donar explicacions davant la justícia: "Si no ho fan és que en aquest país la justícia té una llacuna greu", ha sentenciat.