Mataró presenta un pressupost de mínims amb un descens d'inversions

L'augment de l'IBI preveu ingressos extra però el deute de PUMSA s'enduu 4,9 milions

"Una cosa és aquest pressupost i l'altra el que ens hauria agradat presentar". La regidora d'Administració i Atenció Ciutadana de Mataró, Carolina Soler, presentava així el pressupost del consistori pel 2012, en el qual el mateix govern troba a faltar més despesa per a inversions i dotació pressupostària per a diverses necessitats de la ciutat.

 En total, l'avantprojecte de pressupost que es portarà a l'aprovació del ple el 4 de gener és de 124,8 milions, el que suposa un augment del 13,73% respecte al 2011. L'increment "real", però, és de només el 2,86%, ja que al pressupost del 2011 cal sumar-hi les inversions finançades amb endeutament del 2010. 


 

Més ingressos

Bona part d'aquest increment és conseqüència de l'augment de l'IBI, que l'any vinent pujarà un 32% i deixarà uns ingressos extraordinaris de 5,4 milions. També tenen un pes important les contribucions especials que es cobraran l'any vinent, 1,6 milions. En total, els ingressos derivats dels impostos pujaran un 12,8%.


Menys aportació estatal


No tot puja, ja que els ingressos per aportacions d'altres administracions disminueixen. En total es preveu que el descens sigui d'uns 3,2 milions, un 8,45% menys que l'any anterior. Tot i que l'aportació principal la fa l'Estat i el nou govern del PP encara no ha elaborat el seu pressupost, l'Ajuntament calcula que deixaran d'arribar de Madrid 1,8 milions.


Caiguda de les inversions


Pel que fa a les despeses, es preveu que les inversions caiguin al voltant d'un 2,47%. A falta de presentar el Programa d'Actuació Municipal (PAM), Mataró es gastarà 9,2 milions en inversions l'any 2012. El projecte més important que es preveu és l'acabament de la biblioteca Antoni Comas, que s'endú 1,4 milions de pressupost.


El deute de PUMSA


A més de la situació econòmica global, la caiguda de les inversions està condicionada pels interessos de préstecs, que ascendeixen a 3,8 MEUR, i per la situació econòmica de PUMSA. "PUMSA condiciona la capacitat inversora de l'ajuntament", es lamenta la regidora. Segons el pla de sanejament de l'empresa municipal d'Urbanisme, el consistori aboca anualment diners del seu pressupost per eixugar el deute i enguany es pagaran 4,9 milions en aquest concepte.