Salvador Soler Canton

Maria Teresa Julià. clavecinista i concertista. Especialitzada en la recerca de la música antiga.

  • Maria Teresa Julià
  • Dijous, 06 Juny 2013 17:11

El Tot 2013, sons d'època, salvador soler canton

Salvador Soler Canton (1932-2010)
Músic de Mataró


                                                                                              
La Família Soler és coneguda per la dedicació de molts dels seus membres, de diferents generacions, a l’art de la música. Salvador Soler fou una persona polifacètica i extremadament sensible. Desenvolupà diverses expressions artístiques:  música, pintura i escultura. Soler estava dotat d’una personalitat musical, sense influències externes, i sentia una profunda admiració per els  grans músics, especialmente per la dimensió humana de  Beethoven.

La creativitat per a Salvador Soler, era un impuls estimulant i necessari en la seva experiència diària, una inquietud existencial a cada instant, no exempta de dificultats i sacrificis, però sempre amb el suport familiar i dels bons amics, entre ells, els germans Arenas. Les seves composicions foren estrenades per l’Orquestra Amics dels Clàssics de Barcelona, amb el director Josep Palet. Soler s’endinsà en la creació de diversos gèneres musicals: Sonates per a flauta i piano; una elegia per a orquestra de cambra, evocant el propi estat d’ànim; una simfonia inacabada; la Suite “Records d’infantesa d’una gallega” dedicada a l’esposa; cançons d’estil lied interpretades magistralment per la soprano Pilar Adàn i el pianista i compositor Marcel Olm, i un ventall de composicions sardanístiques.

A l’ampli univers artístic del músic, hi figura també l’obra pictòrica, quadres d’estil figuratiu, retrats i paisatges. Violinista, compositor, home de senzillesa innata, respectuòs, entregat a tots els llenguatges artístics, Soler feia  esment  de “la necessitat de l’art com a forma digna de vida”.