... la Casa Coll i Regàs

Àlvar Sàez - Historiador de l’Art i Gestor Cultural

Ciutat 2017, casa coll i regàs
Coincidint amb el 150è aniversari del naixement de Josep Puig i Cadafalch, així com els 100 anys de president de la Mancomunitat de Catalunya...


Es torna a reobrir al públic la casa modernista Coll i Regàs del carrer Argentona de Mataró.

s treu profit d’un recurs tangible de primera línia. Aquest es dinamitza amb visites guiades i activitats en família. També s’inclouen els lloguers d’espais i els tallers per a les escoles. L’objectiu és redescobrir el modernisme, una important part del llegat arquitectònic de Puig i Cadafalch i donar a conèixer una de les joies patrimonials de la nostra ciutat.

La Fundació Iluro posa a l’abast de tot mena de públics aquesta icona artística i arquitectònica de Mataró. El seu plantejament segueix la tradició dels casals de la burgesia urbana mataronina i val a dir que és l’únic a la ciutat d’època modernista.
Aquest moviment artístic va fer possible la recuperació de les tècniques artesanals i constructives tradicionals que es combinaven amb materials i tècniques modernes amb l’objectiu d’aconseguir peces millors i més competitives.
Entre les arts aplicades que hi podem trobar hi ha la pedra, fusteria, forja, esgrafiats, ceràmica, mosaics hidràulics, etc., la qual cosa fa de la Casa Coll i Regàs un bon exemple per entendre com  aquestes es desenvolupen, especialment, durant el modernisme.

A Catalunya figures com Francesc  Vidal i Jevellí o Alexandre de Riquer van adaptar el discurs d'Arts and Crafts a Catalunya i van fonamentar el protagonisme que les arts decoratives jugarien durant l'etapa modernista. L'arquitectura i les arts aplicades són enteses com un tot que defineix l'estètica i la identitat de l'edifici, esborrada la jerarquia entre arquitecte i artesà a través d'una estreta col·laboració.

Es comparteix el concepte d’obra d’“art total” amb la integració de totes les arts en el marc global del projecte. Josep Puig i Cadafalch sempre es va envoltar dels més destacats artistes i artesans per als seus projectes per aconseguir aquest objectiu. Sense cap mena de dubte la Casa Coll i Regàs és una bona mostra, per visualitzar aquesta manera d’entendre l’art.

Àlvar Sàez

Doctor, Historiador de l'Art i Gestor Cultural.