... la Destil·leria

Àlvar Sàez - Historiador de l’Art i Gestor Cultural

blocs, parlem de-la destileriaL’eslògan utilitzat per la Destil·leria, espai cultural situat al Camí Ral 282-284 de Mataró, és un espai per gaudir, reflexionar i créixer.
La filosofia de la cultura en el segle XXI és: 'aprèn gaudint' i aquesta filosofia és també la d’aquesta empresa cultural.


El concepte d’empresa ens porta al sector privat, però estem parlant d’una funció social, funció que hauria de ser un dels grans objectius de l’administració pública. En aquest entrellat, i més veient la manca de diners i sensibilitat que tenen actualment algunes institucions públiques, arriba el torn de les iniciatives privades.

La Destil·leria és un espai que ofereix una programació expositiva on l’art és el seu principal eix, lloga els seus espais per a fer activitats culturals, i proposa un ventall ampli d’activitats com poden ser els tallers, les conferències, els cursos o els casals per a nens i nenes de diferents edats. Un espai que segmenta, diferencia i fidelitza els seus públics.
La dansa, la música, la literatura, les arts plàstiques, la fotografia, etc., són algunes de les vessants artístiques que hi podem trobar. Tot i així, segons els seus responsables, està obert a altres tipus de propostes, tant d’investigació, de creació, d’experimentació com d’aprenentatge.

L’aposta per a aquest tipus d’iniciatives sempre és arriscada. En el meu cas, considero que el ciutadà també hi ha de creure, n’ha de ser partícip, s’hi ha d’involucrar. El tercer sector o sector social és el tot, la raó de ser d’aquests projectes culturals.

Milan Kundera, novel·lista i assagista txec, un cop digué: “la cultura és la memòria del poble, la consciència col·lectiva de la continuïtat històrica, el mode de pensar i viure.” La Destil·leria també se suma a la cultura de la nostra ciutat.
 

Àlvar Sàez

Doctor, Historiador de l'Art i Gestor Cultural.