... El cartell de les Santes

Enguany el cartell ha estat realitzat per l’artista mataroní Albert Alís.

Blocs, parlem de-cartell santes

L’anunci del cartell de les Santes és, sempre, un indicador de la proximitat d’aquestes festes. Dos mesos i escaig per arribar a tan desitjades dates. Obrint la caixa dels trons es dóna a conèixer una obra d’art que esdevindrà una icona i referent en tan assenyalat esdeveniment.


Enguany el cartell ha estat realitzat per l’artista mataroní Albert Alís. Optar per una opció guanyadora és sinònim d’èxit i aquest és el cas. Alís és dels artistes que sempre juga sobre segur la qual cosa li reverteix en resultats més que òptims.
L’aposta per la figura del Drac de les Santes -inspirat en el drac alat que porta en Robafaves al seu casc-, ajuda a aquest artista a endinsar-se en la rauxa “santera”. Els colors càlids, emprats per Alís, donen la textura de la llum i l’escalfor o calor d’aquestes festes.
La pinzellada solta, tan genuïna en el pinzell d’Albert Alís, acompanya el moviment d’aquesta figura endimoniada, tronera i bellugadissa. Hi ha quelcom de Patum, Patrimoni Immaterial de la Humanitat des del 2005, en la tria del Drac.
Acostumats a les crítiques per part d’uns i beneplàcit per part dels altres dels darrers cartells de les Santes, ens trobem davant una situació que segurament generarà poques desavinences i sí moltes aliances. El cartell d’Albert Alís és seriós en la composició i en el concepte. Pensant en el més enllà -que és el marxandatge-, combina bé sobre fons blanc, negre i altres games cromàtiques. Res s’ha deixat a l’atzar, poca experimentació o improvisació hi ha i si molta sensibilitat cap al que són aquestes festes majors. No esdevé en un cartell clàssic però si molt “acadèmic” en les bones formes.

Àlvar Sàez

Doctor, Historiador de l'Art i Gestor Cultural.