... Col·lectiva Sant Lluc 2014

L’Associació Sant Lluc se suma a la iniciativa “Mataró, ciutat de valors”

Cultura 204/2015, sant lluc 2014

L’Ateneu de la Fundació Iluro presenta en les plantes 1 i 2, del 18 de setembre al 2 de novembre de 2014, l’exposició Col·lectiva Sant Lluc 2014. Aquest certamen arriba a la seva 68a edició.


L’Associació Sant Lluc se suma amb aquesta mostra a la iniciativa “Mataró, ciutat de valors” i s’adhereix al valor de la identitat corresponent al mes de setembre.
Enguany són destacables com a canvis la proposta d’un tema obligatori: el de la identitat, no hi ha artista convidat, no hi ha jurat, la participació és oberta i no hi ha una selecció d’artistes joves.

Amb aquest format hom pot pensar que la proposta fa un gir respecte altres iniciatives anteriors. És bo, però, analitzar diversos aspectes per fer-nos una idea d’on s’ha arribat.
En el cas dels artistes anomenats “primeres espasses”, mataronins o maresmencs,  la presència és nul·la o quasi nul·la. La majoria han optat per no presentar obra en aquesta edició.

El fet de convertir-se en participació oberta, sense cap mena de sedàs, ha produït de cap a peus una exposició de caràcter popular però mancada, en la majoria de casos, de rigor artístic. L’aire fresc que pot tenir la mateixa, si ho comparem amb formats anteriors, és veure certes “cares noves”. La majoria d’elles, però, no estarien en circuits artístics convencionals.
És d’agrair el treball de l’Associació Sant Lluc per l’Art en la seva lluita per què l’art sigui proper, participatiu, ciutadà, etc., tot i els riscos que aquest fet pot comportar. 

Àlvar Sàez

Doctor, Historiador de l'Art i Gestor Cultural.