... Cultura al 2014

Una millor gestió dels recursos humans ajudarà a gestionar millor espais i projectes.

Blocs, parlem de-cultura al 2014

Arribat el moment de fer balanç de què ha estat l’any 2013, culturalment parlant, un s’adona que les passes donades han estat enrere i no endavant. Pujada de l’IVA cultural, pèrdua de llocs de treball, baixada del consum de producte cultural, davallada dels pressupostos dedicats a cultura, etc.


És el moment de fer propostes per al 2014, la “carta als Reis” en matèria cultural” hauria de servir per regenerar un sector en hores baixes. Moltes entitats i organismes culturals han vist reduïts els seus pressupostos en més d’un 50% des de la famosa crisi econòmica.

Deixant de banda dades econòmiques i laborals és el moment de plantejar objectius a curt termini. La nostra ciutat, Mataró, hauria de ser un motor cultural a més a més d’econòmic, social, etc.

S’hauria de començar per una gestió sostenible dels equipaments existents. No se’n poden construir de nous. És, doncs, el moment de rendibilitzar els existents fent-hi activitats pròpies o llogant els espais que no s’utilitzen.
S’ha d’engrescar a la població amb nous projectes. No val a dir que no hi ha diners. La cultura de la creativitat, de les idees, on està? També és el moment de millorar o suprimir aquells que no han funcionat bé.

S’ha d’apostar per la cultura com a valor social, d’educació, de coneixement, etc. Valorar la cultura pels seus rèdits econòmics és un error important. La moneda de canvi és tot el que aporta a la societat.
S’ha de treballar en equip. Una millor gestió i preparació dels recursos humans ajudarà a gestionar millor els espais, els projectes, les propostes, etc. És el moment del diàleg, de l’entesa entre polítics i tècnics.

S’ha d’impulsar el treball dels nostres artistes, vinguin de la branca que vinguin: dansa, música, cinema, teatre, pintura, escultura, etc. S’ha de tan fer costat tant els nous valors com els consagrats.

S’ha de treballar per al territori. Escoltar les demandes de la població, abans d’ofertar, hauria de ser la senyera de la cultura mataronina. Satisfer el que es demana, en la mesura possible, hauria de ser un objectiu prioritari.

Àlvar Sàez

Doctor, Historiador de l'Art i Gestor Cultural.