... Marc Prat

Àlvar Sàez i Puig. Historiador de l’art i gestor cultural

  • Àlvar Sàez i Puig
  • Dijous, 26 Setembre 2013 17:30

Blocs, parlem de, marc prat

La sala d’exposicions de la Delegació del Maresme del Col·legi d’Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d’Edificació de Barcelona presenta, del 5 al 29 de setembre de 2013, l’exposició ‘Catarsi: Obra pictòrica de Marc Prat’.


Catarsi prové de la paraula grega kátharsis, purificació. Nom d’origen mèdic que vol dir alliberament o guariment de les malalties de l’esperit gràcies a l’emoció que donen les diverses arts.
Aristòtil, Goethe, Freud, Breuer, etc, s’han interessat pel seu significat i les diverses aplicacions en camps com la medicina, poètica, estètica, tragèdia, política, retòrica, psicologia, etc.
Deixant de banda els orígens i l’ús d’aquest concepte, Marc Prat ens mostra, -mai més ben dit-, una obra catàrtica. Però no només això sinó espiritual, mística i amb sons de música gregoriana.
Els focus lumínics magnifiquen encara més les seves arquitectures. Aquests punts d’atenció visual recorden la filosofia gòtica, apropar-se a la llum divina, la llum redemptora.
Marc Prat és l’artista capaç de crear i fer somiar. Ens transporta, ens fa sentir, ens emociona. Aquest do de la pintura que parla, que canta, que posa la pell de gallina, no és a l’abast de tothom.
No ha estat un camí fàcil. Sorgeixen els dubtes, hi ha un munt d’experimentacions al darrere, la inspiració juga males passades però finalment s’assoleix una obra de primer nivell, plena de creativitat.
L’artista crític amb si mateix té moments de debilitat, d’engegar-ho tot a rodar, de “cremar” o més ben dit purificar allò que ha fet. Tots sabem que moltes vegades és important destruir per a tornar construir. Marc Prat ha arribat a aquest punt.