... Santi Estrany

Àlvar Sàez i Puig. Historiador de l'Art. Gestor Cultural.

  • Àlvar Sàez i Puig
  • Dijous, 13 Juny 2013 17:39

El Tot 2013, parlem de Santi Estrany

El proppassat dia 31 de maig, a l’edat de 89 anys, va morir l’artista polifacètic Santi Estrany. Pintor, fotògraf, cartellista, dibuixant, ex-librista i professor, el llegat que ens deixa és molt ampli.


Per als que coneixíem en Santi Estrany, -el senyor Estrany com l’anomenava-, ens adonem que Mataró queda orfe d’un dels seus personatges més il·lustres.

La seva tasca en el camp cultural i artístic, no sempre del tot reconeguda, és inqüestionable i referent per molts dels que ens hem dedicat a la docència i a la gestió cultural.

En Santi Estrany havia esdevingut una icona, un model a seguir. Les seves eren idees clares, quasi cartesianes, les defensava aferrissadament. El seu pensament auri, proporcionat, harmònic, matemàtic reflecteix el que som, hereus de la tradició clàssica greco-romana.

Sempre recordaré les seves “lliçons” en les trobades que havia mantingut, a casa seva, per motius professionals. Una ment clarivident però també una persona que estimava Mataró, el seu art, el seu patrimoni i la seva cultura. Era un abanderat cultural.

Esperem que la nostra ciutat estigui a l’alçada del reconeixement i homenatge que es mereix. Personatges amb tanta sensibilitat cultural han de continuar sent far en el no sempre fàcil camí de l’art i la cultura.