... Joan Rebull

Àlvar Sàez i Puig. Historiador de l’art

La Fundació Palau de Caldes d’Estrac presenta, del 25 de març al 2 de setembre de 2012, l’exposició Joan Rebull. Dibuixos, pintures i gravats.Més conegut en la seva faceta d’escultor, Joan Rebull (Reus, 1899-Barcelona, 1981), va ser també dibuixant, gravador i pintor. La Fundació Palau presenta la primera retrospectiva dedicada a aquesta part de la seva obra.

 

La mostra presenta 43 dibuixos, pintures i gravats i 10 escultures, procedents de col·leccions privades, moltes de les quals s’exposen per primer cop.Joan Rebull i Torroja fou un escultor català format a Reus i Barcelona, que completà la seva formació a París i Londres. Adoptà l’estil noucentista en el vessant menys hel·lenístic i més inspirat en les formes egípcies i gregues arcaiques.L’any 1939 s’instal·là a París, on treballà i residí fins que tornà a Barcelona el 1948. Cultivà l’estatuària exempta -en algun cas policromada- i el baix relleu. Guanyà el premi d’escultura de la primera Biennal Hispanoamericana (1951).

És autor dels relleus de la façana del monestir de Montserrat i del sarcòfag de l’abat Marcet. La darrera producció de Rebull fou la més delicada i notable, reeixí a infondre, en la sobrietat formal, el contingut psicològic, ajudat, de vegades, per un lleu cromatisme.