‘El corazón de la meditación’, Dalai Lama

Víctor González- Estudiant de Filologia Hispànica (UB). Blogger de l’espai literari 'Libres de Lectura'.

Blocs, lliures de lectura - dalai lama

Un mandala tibetà contenint el títol i l’imponent nom del Dalai Lama és el que ens dóna la benvinguda en aquesta nova publicació d’Ediciones Martínez Roca: ‘El corazón de la meditación’.


Començant per un pròleg del doctor Joffrey Hopkings, traductor de l’obra, aquest llibre ens ofereix en forma de manual una sèrie d’explicacions i de pautes per aconseguir endinsar-se al món de la meditació. Carregat d’oralitat, ‘El corazón de la meditación’ és una amena i molt interessant xerrada amb el major coneixedor de l’exercici espiritual, el Dalai Lama. Com si aquest et parlés a tu – aquesta és la gràcia de llegir –, després de la lectura del llibre dóna la sensació de que t’ha estat impartida una classe particular sobre el secret, els beneficis i les claus de la meditació.

‘El corazón de la meditación’ no és un llibre amb el que es busca especular sobre aquesta activitat que té com objectiu la trobada de la inactivitat total. Aquesta paradoxa del buit ple és el que està cridant l’atenció cada cop més als occidentals i el que està fent que es publiquin habitualment llibres com aquest.

A partir d’un poema de Patrul Rinpoche, un dels majors mestres tibetans del segle XIX, va desmuntant el poema que oculta una infinita saviesa zen i el mostra amb les seves pròpies paraules al lector menys experimentat. D’aquesta forma, amb una vocabulari proper i confident, se’ns mostra el camí cap a la perfecció, cap al fons de la nostra consciència. I en aquest sentit, es pot fins i tot conèixer les experiències reals de persones que han aconseguit oblidar el seu cos mitjançant la meditació, arribant a morir, a abandonar el seu cos abans de que aquest es donés compte.

Possiblement una de les coses que no encaixa a l’hora de llegir aquesta obra es la imperant necessitat per part del Dalai Lama d’etiquetar o de deixar constància del nom de cada cosa, quan l’essència de tota activitat meditativa és la de desconnectar referències, la d’oblidar la importància que durant tants segles s’ha donat al nom de les coses: aquella màscara i disfressa que ens les amaguen.

Però en definitiva, amb ‘El corazón de la meditación’ es busca fer comprendre al lector que aquest cor es troba a l’interior de tots nosaltres i que l’escolten només aquells que aprenen a fer-ho; perquè només quan es silencia el cos aquest comença a bategar.

Víctor González

Historiador especialitzat en Història Contemporània i Màster en Comunicació de Moviments Socials, Pau i Conflictes Armarts. Periodista independent centrat en l'Àfrica Central i l'Amèrica Llatina. Col·laborador al diari Gara, Eldiario.es i La Directa.