“No vull pensar que els anuncis de compreses els crea la dona“

Entrevista amb Gemma Cernuda, Màster en Gestió de la Comunicació per la UB

Gemma Cernuda

Quina cançó posaria de fons en aquesta entrevista?

Qualsevol peça de jazz fresc femení, per exemple, “I know, You know “ d´Esperanza Spalding.

Les dones decideixen però ells encara manen?

Sí, i no em molesta perquè, per a mi, és posar negre sobre blanc la realitat.
La dona no només decideix al supermercat, decideix a l´oci, a les assegurances, a les vacances familiars, a la casa… Més del 80% de les decisions de compra del planeta les prenen les dones, malgrat  això, més del 80% de les decisions econòmiques mundials les prenen els homes. Aquesta és la distorsió que jo plantejo. Hi ha alguna cosa que no es comunica bé.


Des de 2001, vostè és Socia-Fundadora de Peix & Co, la primera agència de Comunicació en Femení a Espanya. A la seva agència “feminitzen” les marques per fer-les més rendibles i més adients als gustos, inquietuds, expectatives i valors femenins. Quin valor femení destaca a l´hora d’aconseguir que una marca sigui més rendible?

La dona humanitza les marques, ens agrada conèixer la seva història, què i qui hi ha al darrere.

En el seu llibre “Ellas deciden” trobem El Decálogo+1 de la comunicación en femenino, on es fomenten les capacitats i habilitats en el comportament de la dona, quines remarcaria?

L’assertivitat, la complicitat, entre moltes d´altres. I una dada important, les dones som més enraonadores, ens agrada explicar on hem anat, que hem fet, això traslladat a les marques ens fa prescriptores. Quan a una dona li agrada un producte o servei, ho comenta a un mitjana de 27 persones, un home només a 3-4.

Vostè a través de El Manifiesto "Ellas deciden" eleva els comportaments femenins. De quines actituds estem parlant?

Hi ha una dada tremenda, les dones representen el major mercat emergent del planeta, més que el de la Xina i l'Índia junts. Vull dir a tots aquells que estan al darrere d´una marca que se n´adonin que nosaltres, les dones, tenim molt de poder i no l´estem utilitzant. La dona presenta més intel·ligència emocional, és més empàtica, gestiona millor els sentiments, encara que acaba comprant alguns productes racionalment perquè els necessita però sense emoció, ni vincle.

A l´hora de vendre, la música també té un gran poder, existeix la música per vendre en femení?

La música és fonamental per crear un ambient, si toques la part emocional, la dona valora molt la música a la publicitat. Si hi ha música en femení? Això ho hauria de pensar.

Escoltant la veu en off de la publicitat a la majoria dels casos és masculina, això funciona?

 Aquí es torna a fallar. Hi ha estudis que demostren que la dona prefereix la veu d´una altra dona, si el 80% de les decisions són nostres per què hem d´escoltar la veu paternalista d´un home que ens diu com hem de fregar el terra, quan el terra, avui, el freguem homes i dones.

Un producte tan femení com les compreses veient els seus espots, no els deuen crear dones?

No vull pensar que els anuncis de compreses els crea la dona. Et diria que no i prefereixo pensar que no perquè si a sobre això ho ha pensat una dona, nooooo. Quan tenim la menstruació a quina dona li ve de gust posar-se un short blanc, repeteixo, blanc i posar-se a saltar i ballar, no. A mi això no m´arriba però ho compro perquè ho necessito.

És una enamorada de les cites i té llibres en el mercat on els pensaments són els protagonistes. Citin un.

Em va encantar quan vaig rescatar una frase del pare de la publicitat, David Ogilvy de qui sóc gran admiradora. Ell deia als seus directors de comptes ”Nois, no oblidin que quan parlin amb els seus clients, la consumidora és la seva dona”.

Gemma Cernuda és Màster en Gestió de la Comunicació per la UB i titulada en màrqueting per la Columbia Business School de New York.
Autora de “Ellas deciden. Estrategias para convencer a quien realmente decide en las compras: La Mujer".
Empresa Activa
www.ellasdeciden.com - bloc de branding en femení 

Per escoltar l’entrevista podeu entrar al podcast de www.brujulaemocionalfm.com

Virgínia Villarroya

Comunicadora i Productora Publicitària.

Lloc Web: www.virginiavillarroya.com