Aquest estiu (i sempre) evita la planxa!!

Quan arriba la calor la planxa costa més i hem d'aconseguir evitar-la

Blocs, enjoy ordre-fora planxaJa sé que la roba planxada sempre té un aspecte diferent de la no planxada, però quan a casa hi viu molta gent o ara que arriba la calor, planxar cada vegada costa més.


Jo abans ho planxava tot però des de fa un temps vaig decidir invertir el temps de planxa en coses que m’agraden més. Avui us explicaré com ho faig per evitar al màxim haver de planxar.
El primer és no omplir excessivament la rentadora. Si l'atapeïm de roba, aquesta inevitablement s’acabarà arrugant molt. No vol dir que hàgim de posar rentadores a mitja càrrega (penseu en la quantitat d’aigua i energia que es malbarata si ho fem així!!!!) però tampoc cal que estigui al màxim de capacitat perquè llavors l’energia l’haurem de gastar amb hores de planxa. Procura deixar sempre un espai d’un pam entre la roba i la part superior de la rentadora. I quan l’omplis, no facis una bola amb la roba, posa les peces per separat, desplegades i soltes.

Quan programis el centrifugat, pensa molt bé les revolucions que poses. Ara que fa molt de sol i tot s’asseca més ràpid, no cal que centrifuguis a 1200 o 1000 revolucions. Potser a 800 ja en tens suficient i segur que evites moltes arrugues.

Un altre tema a tenir en compte (i que ja us vaig comentar en un escrit anterior), és calcular bé quan poses les rentadores. És important que un cop acabi, la roba no s’hi estigui molta estona dins la rentadora, ja que és un altre dels motius pels quals surt arrugada (a part que també acabarà fent una desagradable olor d’humitat). Per tant, posa la rentadora calculant que quan acabi tu estiguis per casa per poder-la treure.

En el moment d’estendre, també es poden prendre diverses mesures per evitar les arrugues. Primer de tot cal procurar estirar la roba al màxim. Sacseja cada una de les peces per treure les arrugues que pugui tenir del procés de rentat i centrifugat. I quan les enganxis amb les pinces, intenta fer-ho sempre per la part de les costures, ja que es dissimulen millor les marques que sempre acaben quedant.
No posis la roba molt junta i estén les peces una a una i ben estirades. És la millor manera perquè es ventilin i s’assequin més ràpid. Revisa que no quedin mànigues per dins de les samarretes o jerseis o mitjons fets una bola, per exemple.

Si no estens i utilitzes l’assecadora, també és important que ho facis just quan acabi la rentadora i que no s’estigui molt de temps dins un cop s’acabi l’assecat. També haurà de posar la roba peça a peça, sense fer una bola i desplegada.
I un cop seca, quan la treguis de l’estenedor (o de l’assecadora) deixa-la ben estirada i plana al damunt d’una superfície horitzontal (sobretot si no la pots plegar o planxar en aquell mateix moment). Posa la roba més pesada o gruixuda a sota i la més delicada al damunt. Si la tens unes hores o uns dies sobre una taula/cadira abans de plegar-la o planxar-la, si no està ben plana, es tornarà a arrugar.

I si tot i aquests consells, hi ha roba que s’arruga (que d’aquesta sempre n’hi ha) o prefereixes continuar planxant tot i la calor, recorda que la planxa té el consum més elevat d’energia al principi mentre agafa temperatura. Per tant, a nivell d’estalvi energètic és millor planxar una hora a la setmana que no una mica cada dia. També pots estalviar apagant la planxa quan ja només et quedin un parell de peces i així aprofites la calor residual.

Seguiu aquests consells i podreu passar més tardes d’estiu a la platja i no a casa suant davant la planxa!!

Àmmia Serra | Enjoy Order

Enjoy Order neix per ajudar a persones o empreses que no tenen temps o no saben com organitzar les seves coses. Àmmia Serra és membre de l'AOPE, Asociación de Organizadores Profesionales de España.
e-mail: enjoyorder2017@gmail.com

Lloc Web: www.enjoyorder.net/