Passos a seguir per ordenar

La japonesa Marie Kondo descriu tres passos principals per aconseguir ordenar casa teva i de pas, la teva vida.

Blocs, enjoy ordre-tres passos Marie KondoCom ja sabeu, la majoria de les idees que aplico com a organitzadora professional segueixen la metodologia de la guru japonesa de l’ordre, Marie Kondo.


En el seu llibre més venut, 'La màgia de l’ordre', descriu quins són els tres passos principals per aconseguir ordenar casa teva i, segons ella (i jo m’hi apunto), la teva vida.
Sempre recomana ordenar per categories, no per ubicació. És a dir, no ordenes tota una habitació sinó que agrupes en un mateix lloc totes les coses que tinguis de la categoria a ordenar. Les quatre categories que ella estableix són:

  1. Roba
  2. Papers i llibres
  3. Komono (paraula japonesa per referir-se a objectes varis)
  4. Records o objectes de valor sentimental

Proposar de seguir aquest ordre a l’hora d’ordenar, ja que com que un dels punts principals de la seva metodologia és descartar aquelles coses que no ens agraden, creu que començar descartant roba és més fàcil que començar descartant objectes que tenen un valor sentimental per nosaltres més gran, com poden ser les fotografies o cartes de quan érem joves.

Un cop ens decidim a ordenar casa nostra (o qualsevol espai, ja sigui un armari, el rebost, el lavabo, un despatx o simplement un calaix), hem de seguir tres passos:

  1. Agrupar. Cal posar totes les coses de la mateixa categoria en un mateix lloc on ho puguem veure tot junt. La veritat és que si sobre el llit poses tota la roba que tens dins l’armari o sobre una taula tots els llibres que tens a casa, impacta bastant. Com que normalment ho tenim repartit per diferents espais de casa, no ens adonem de la quantitat de roba, llibres o altres coses que acumulem. Agrupar-ho en un mateix lloc és la millor manera que hi ha per veure-ho i per començar el pas de decidir amb què ens quedem i amb què no.
  2. Descartar. Això és el de sempre, però no em cansaré de repetir-ho: ens hem de quedar només amb aquelles coses que ens agraden i les que utilitzem. Tota la resta es pot descartar (regalar, donar, vendre de segona ma, portar a la deixalleria o llençar). Com que ho tindrem tot agrupat en un mateix lloc, descartar serà més fàcil perquè veurem tot el que tenim d’un sol cop d’ull. Segurament ens adonarem que hi ha coses que tenim repetides o en veurem d’altres que ni recordàvem que teníem perquè no les utilitzem mai. Tot això serà el que més fàcilment decidirem que ja no volem conservar. La resta caldrà que ho anem valorant peça a peça.
  3. Guardar. Un cop ja saps amb què et vols quedar, cal tornar-ho a guardar. Aquest moment també és important: el de l'organització. Cal que pensis molt bé on posaràs cada cosa. Sempre ha de ser un lloc més o menys accessible en funció del grau d’ús de cada objecte. Els que utilitzis cada dia o més sovint, posa’ls en llocs de fàcil accés i que sobretot, després també et sigui fàcil de tornar a guardar (si no és quan comencem a deixar coses a qualsevol lloc de casa perquè ens fa mandra tornar-les a guardar al seu lloc i comencem a desordenar de nou).

Les coses que utilitzis més esporàdicament, les pots posar en zones més altes dels armaris, si és el cas de roba, en els armaris més baixos, si són estris de cuina, o en el garatge si és material esportiu de temporada (esquis a l’hivern o taules de surf a l’estiu, per exemple).

L’ordre que decideixis en un primer moment no ha de ser el definitiu. A mesura que vagis utilitzant les coses, decideix si t’és pràctic el lloc on has decidit guardar-les i si veus que no, canvia-les. Pots trigar un temps abans no trobis l’organització més adient per a tu i per a casa teva.

Posa en pràctica aquests tres passos cada vegada que vulguis ordenar un espai de casa teva (o el despatx!) i veuràs com aconsegueixes tenir-lo més temps ordenat, trobaràs abans les coses que busques i et relaxaràs perquè t’hauràs tret de sobre coses que no t’aportaven res.

Àmmia Serra | Enjoy Order

Enjoy Order neix per ajudar a persones o empreses que no tenen temps o no saben com organitzar les seves coses. Àmmia Serra és membre de l'AOPE, Asociación de Organizadores Profesionales de España.
e-mail: enjoyorder2017@gmail.com

Lloc Web: www.enjoyorder.net/