Planifica't la setmana i guanya temps

L'organització és la millor manera d'aprofitar el teu temps i poder gaudir-lo.

Blocs, disfrutant de l'ordre-planificant la setmanaCom a mare de tres fills, que he treballat fora de casa i amb un marit que ha viatjat, una de les coses que més m’han pregunta és: “Com t’ho fas???”.


I la resposta, encara que pugui semblar molt general, és clara i simple: “Organitzant-me”.

Ara que faig d’organitzadora professional m’he adonat que coses que a mi em surten de natural, a molta gent a vegades se’ls hi escapa. Moltes vegades veig casos de gent que sempre van corrent, que el temps no els dóna més de sí, que em diuen que sopen qualsevol cosa perquè no tenen res a la nevera o que han de tornar a rentar la roba perquè se’ls va quedar dins de la rentadora oblidada.

D’acord, jo potser porto les coses a l’extrem i tinc planificades les rentadores que posaré a la setmana, però és perquè jo sóc així. Però d’un extrem a l’altre, hi ha molt de marge.

Ja he parlat anteriorment de les llistes i els menús setmanals. Semblen una tonteria però estalvien moltíssim temps de moltes coses: si ja tens el menú de la setmana clar, no perdràs temps pensant què fas per dinar o per sopar. Fins i tot hi haurà coses que ja les podràs tenir preparades prèviament. Però no només és això, sinó que també sabràs perfectament què has de comprar quan vagis al supermercat, estalviant posteriors viatges per comprar les coses que et falten o t’has deixat.

Anant un pas més enllà, planifica’t la setmana. Anota en un paper els horaris de les diferents activitats dels membres de la teva família. Tenint present quan es realitzen, podràs veure on et queden forats per fer coses:

  • Quan els nens són a l’escola, la majoria treballem. Poca cosa podem fer a casa. Però, per exemple, si la teva rentadora es pot programar, fes-ho per tal de que estigui a punt per estendre/assecar la roba quan arribis a casa.
  • Si els teus fills fan extraescolars amb altres nens de la seva classe/escola, organitza’t amb els partes per fer les recollides. Els dies que no et toqui a tu, tindràs temps per fer altres coses.
  • Si a casa teniu el costum de menjar entrepans per esmorzar o berenar, els pots tenir prèviament preparats i congelats. Només hauràs de tenir la precaució de treure’ls del congelador amb temps suficient perquè es descongelin. T’estalviaràs haver de comprar cada dia pa i tenir l’embotit o el que hi vulguis posar. I queden boníssimsg, de veritat!
  • Seguint a la cuina, el dia que hi dediquis temps per fer un plat elaborat, intenta fer-ne una mica més i congelar-ho. Tindrà un dinar o un sopar per un dia que vagis just de temps (i no menjaràs qualsevol porqueria!).
  • Fes la compra online. És molt fàcil i ràpid. Ho pots fer en estones que tinguis mortes i moltes pàgines web et donen l’opció de guardar les llistes del que has comprat, de manera que per la propera vegada, encara pots fer la compra més ràpid.
  • Prepara llistes als teus fills amb les coses que necessiten per les seves activitats (piscina, futbol, ballet,..). Així podran preparar-se sols la bossa i a més, els ajudes a ser independents (a part d’estalviar-te el temps de fer-ho tu!).

Però sobretot, el que actualment m’està funcionant més bé per estalviar temps és reduir les feines a fer. I com es fa això?: reduint les coses de casa. Si hi ha menys joguines, en reculls menys del terra o no perds temps ordenant l’habitació. Si tens menys objectes, estalvies temps a l’hora de netejar-los. Si tens menys roba, evites que s’escampi més per la casa i estalvies temps recollint-la i ordenant-la dins l’armari.

Les cases són per viure, no per emmagatzemar. Quan més menys coses tinguem menys temps trigarem a trobar-les. L’altre dia vaig llegir que una persona, de mitjana, gasta uns dos mesos de la seva vida buscant coses. Us imagineu estar dos mesos seguits buscant una cosa que no trobeu???

Jo prefereixo dedicar tot aquest temps a fer coses que m’agradin més. ;D

 

Àmmia Serra | Enjoy Order

Enjoy Order neix per ajudar a persones o empreses que no tenen temps o no saben com organitzar les seves coses. Àmmia Serra és membre de l'AOPE, Asociación de Organizadores Profesionales de España.
e-mail: enjoyorder2017@gmail.com

Lloc Web: www.enjoyorder.net/